Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kitelepítenék a romákat a csíkszentmártoniak

2009.06.10. 11:04 Módosítva: 2009.06.10. 11:19
Több erdélyi faluban pattanásig feszült a helyzet, rendszeresek az összecsapások a magyarok és a cigányok között. Csíkszentmártonból már hatvanan elmenekültek.

Kétszáz fős roma közösségének elköltöztetését kéri a romániai Csíkszentmárton (Sanmartin) település magyar lakossága. A háromezer fős Hargita megyei községben az utóbbi időben éles ellentét támadt a kisebbségi roma és a többségi magyar lakosság között.

A Krónika című kolozsvári napilap szerdán címlapon számolt be arról, hogy hatósági kezdeményezésre hétfőn megbeszélést tartottak a székelyföldi faluban.

Felgyújtottak három házat

Legutóbb pünkösd vasárnapján robbant ki a konfliktus, amikor féltucatnyi cigány megtámadta és bántalmazta az egyik magyar családot. Az incidens után még aznap közel kétszáz lakos romákat üldözött el otthonaikból, három épületet felgyújtottak, többnek kitörték az ablakát. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. A bosszú hatására mintegy hatvan cigány elmenekült a településről.

A hétfői megbeszélésen elhangzottak a romákkal szembeni elvárások, amelyek az együttélést szolgálhatják: a viselkedési normák betartása, a lovak megfelelő ellátása, valamint az, hogy ne lopjanak, ne garázdálkodjanak mások birtokán. A lap beszámolója szerint a romákat képviselők hajlandóságot mutattak arra, hogy elfogadják a feltételeket.

Constantin Strujan Hargita megyei prefektus értékelése szerint már csillapodott a feszültség, és a felek nyitottnak mutatkoznak a párbeszédre. Ennek ellenére a rendőrség nagy erőkkel van jelen az alcsíki községben, hogy megakadályozza az újabb összecsapásokat a két etnikum között.

Az önbíráskodás a legrosszabb

Gergely András, a község polgármestere a legrosszabbnak azt tartja, hogy a falubeliek maguk akarnak igazságot szolgáltatni. "Úgy érzik, nem hatékonyak a rendőrség és a hatóságok eljárásai" – nyilatkozta a Krónikának az elöljáró. Példaként megemlítette, hogy a lopáson, garázdálkodáson tetten ért romákra több esetben csak kisebb pénzbírságot róttak ki.

Csíkszentmártonon kívül más erdélyi településen is konfliktus alakult ki a helyi lakosság és a roma közösség között. Korábban Apácán (Apata) volt hasonló eset, ugyanakkor több háromszéki településen, Árapatakon (Araci), Előpatakon (Valcele) és Köpecen (Capeni) is arra panaszkodtak a helyiek, hogy bandákba verődött romák tartják rettegésben őket, és garázdálkodnak földjeiken. Emiatt több alkalommal verekedés tört ki a romák és a többi lakó között. Köpecen tavaly a helyiek botokkal felfegyverkezve támadtak rá a roma kolóniára.