Edina
2 °C
18 °C

Álriporter faggatózott az Új Szó újságírójánál

2009.06.10. 12:52
Vrabec Máriát a TA3 tévé egyik állítólagos munkatársa kérdezgette a Malina Hedvig-ügyről. Roman Kvasnica ügyvéd nem tartja kizártnak, hogy titkosszolgálati játék folyik.

Valószínűleg titkosszolgálati játékba keverték az Új Szó című szlovákiai magyar napilap egyik neves riporterét. Egy, magát a TA3 szlovák hírtelevízió riporterének kiadó, Peter Spurny néven bemutatkozó férfi Vrabec Máriától megpróbált részletes információkat szerezni Malina Hedvig ügyéről és annak hátteréről. Később kiderült, hogy a TA3 hírtelevízióban ilyen nevű újságíró nem dolgozik - írja az Új Szó című napilap.

Malina Hedvig, a néhány éve Nyitrán megvert magyar diáklány ügye máig is lezáratlan. A szlovák sajtóban korábban megjelent értesülések szerint egyértelmű, hogy a mai szlovák kormányzat nem is igyekszik kideríteni az igazságot, inkább manipulál az üggyel.

A TA3 állítólagos riportere a múlt héten kereste fel Vrabec Máriát és kért háttérinformációkat - saját elmondása szerint - egy riportfilmhez. A találkozó után kiderült, a TA3 soha nem alkalmazott ilyen nevű újságírót, a tévé jelenleg semmilyen riport vagy dokumentumfilmet nem tervez az esetről.

Egyre több dolog érdekelte

"Nem volt ok megkérdőjelezni azt, amit mondott. Nem ismerhetem személyesen a hírtelevízió összes riporterét. Természetes, hogy az újságírók egymástól is próbálnak információkat szerezni. Eleinte valóban az ügy hátteréről érdeklődött, később viszont már csak az érdekelte, mi a véleményem Hedvig ügyvédjéről, Roman Kvasnicáról" - mondta Vrabec Mária.

A férfi arra volt kíváncsi, milyen embernek tartja Kvasnicát, hol szoktak találkozni, tudja-e, min gazdagodott meg. Megkérdezte azt is, vajon lapunk Kvasnicától kapta-e a tippet, hogy az autonomista törekvéseiről ismert Harmónia társaság alapszabályát a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori munkatársa, Igor Cibula számítógépén írták. Leginkább az érdekelte, hol volt Hedvig hazugságvizsgálaton és ki fizeti Kvasnica tiszteletdíját.

"Ezek a kérdések már gyanúsnak tűntek. Kértem tőle névjegyet, de nem volt nála, így csak lediktálta mobilszámát, amely a találkozó napján már ki volt kapcsolva, estére pedig már megszüntették a számot" – pontosított Vrabec Mária.

Kvasnica: Lejárató kampány folyik

Roman Kvasnica ügyvéd nem tartja kizártnak, hogy titkosszolgálati játék, lejárató kampány folyik. "Az ilyen játékok lényege, hogy egybekapcsolják az összefüggéstelen dolgokat. Nyilvánvaló, hogy valaki a másik oldalról megpróbált információkhoz jutni. Azt, hogy a nevem is felmerült, puszta provokációnak tartom. Nyilvánvaló, hogy azt próbálják kideríteni, milyen információk birtokában vannak az Új Szó munkatársai" – véli az ügyvéd, aki a héten pert nyert a szlovák állammal szemben a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróságon.

Szerdai ítéletében a strasbourgi testület kimondta, hogy a szlovák hatóságok törvénytelenül és indokolatlanul rendelték el 2000-ben az ügyvéd telefonbeszélgetéseinek lehallgatását, s a magánéletbe való ilyen mértékű beavatkozás demokratikus társadalomban elkerülendő. A lehallgatásokra abban az időben került sor, amikor Kvasnica több, a kassai vasműhöz tartozó társaság jogi képviselője volt.