Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Már becézgetik az észak-koreai vezető fiát

2009.06.12. 19:42
Észak-Koreában már egyre többen "bölcs elvtársként" hivatkoznak Kim Dzsong Il jelenlegi vezető legkisebb fiára, akit egyre több elemző az ország következő vezetőjének tart. A hangzatos címek alkalmazása része az észak-koreai politikai hagyományoknak.

Újabban "Bölcs elvtársként" emlegetik az észak-koreai hivatalos körökben Kim Dzsong Il tekintélyuralmi vezető legifjabb fiát, a 26 éves Kim Dzsong Unt, jelentette pénteken a Dzsung Ang Ilbo című dél-koreai lap, amerikai és dél-koreai hírszerzői jelentésekre hivatkozva.

Kimg Dzsong Un
Kimg Dzsong Un

Egy, a lapban névtelenül idézett hírszerzési forrás annak jeleként értékelte ezt a fejleményt, hogy a 67 éves, betegeskedő Kim Dzsong Il egyengeti legifjabb fiának útját a legfőbb hatalmi poszt felé, és ennek jegyében megkezdték az ifjabb Kim személyi kultuszának kiépítését.

Az ilyen hangzatos címek kiutalása a legfelsőbb vezetőknek része az észak-koreai politikai hagyománynak. Eddig két legfelsőbb vezetője volt az 1948-ban megalapított kelet-ázsiai sztálinista államnak: Kim Ir Szen, a "nagy vezér" - a "bölcs elvtárs" nagyapja - és Kim Dzsong Il, a "kedves vezér" - a "bölcs elvtárs" apja.

A Rodong Szinmun észak-koreai központi pártlap azt írta a héten egy vezércikkében, hogy az ország vezetői "megoldottak egy, az ország sorsát és forradalmát illető fontos kérdést". Dél-koreai szakértők értelmezése szerint a hatalomátadással kapcsolatos döntésre célzott ez a megfogalmazás.

Kim Dzsong Un nemzetközi tanulmányokat végzett a kilencvenes években Svájc fővárosában, Bernben, és jól beszél angolul.