Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Bugárék új pártja a szlovákok felé is nyit

2009.06.14. 19:57
Zászlót bontott a Híd, az új szlovákiai magyar párt, amelyet a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők alapítottak. A Híd szlovák és más nemzetiségűeket is vár soraiba.

A dél-szlovákiai Egyházkarcsán (Kostolné Kracany) megtartott első hivatalos rendezvényen több százan vettek részt, akik közül sokan a támogatói listát is aláírták. A Híd szervezőinek összesen 10 ezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy a pártot a belügyminisztérium hivatalosan bejegyezze. A helyi kultúrház zsúfolásig megtelt, és sokan a ház előtt figyelték az eseményeket.

Bugár Béla, az MKP volt elnöke, az új párt vezéregyénisége magyarul és szlovákul elmondott beszédében leszögezte: a Híd a magyarokon kívül a szlovákoknak és a többi nemzetiségnek is kezet nyújt. Tekintet nélkül a nemzetiségre mindenki számára nyitott. Célja az együttműködés, a közös ügyek felvállalása.

A találkozó mintegy másfél órás hivatalos részében Bugáron kívül egyebek között A. Nagy László, Gál Gábor, Bastrnák Tibor és Simon Zsolt parlamenti képviselő is szólt az egybegyűltekhez, biztatva őket a Híd támogatására. Szót kaptak Szlovákia magyarok lakta régióiból érkezettek is.

Felszólalt egy Szlovákiában élő, zágrábi születésű szerb is, aki a jugoszláviai tapasztalatok alapján a nemzeti radikalizmus veszélyére hívta fel a figyelmet.

"Nagyon jó hangulatú volt a találkozó, sokkal többen jöttek el, mint amennyire számítottunk" - mondta Gál Gábor, az egyik alapító parlamenti képviselő.

Kérdésre válaszolva - mit szól ahhoz, hogy az MKP országos tanácsa mandátumuk visszaadására szólította fel a pártból kilépett képviselőket - Gál azt mondta, nem foglalkoznak az MKP-vel. "Pártunk azt tartja fontosnak, hogy a jövővel foglalkozzon" - közölte Gál.

A Híd a következő időszakban Szlovákia különböző régióiban folytatja az aláírásgyűjtést. Az egyes régiók felelőseit már kijelölték, meggyőződésük: az aláírásgyűjtés sikeres lesz, és a pártot bejegyzik.

Megalakult a vajdasági Magyar Koalíció

Magyar Koalíció néven új délvidéki magyar párt kezdte meg a hétvégén működését.

A pár hónapja zászlót bontott pártnak ugyanaz a neve, mint a csaknem két éve, a három legjelentősebb magyar párt - Vajdasági Magyar Szövetség, Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége - által létrehozott, máig meglévő választási koalíciónak.

Az új alakulat, amely zászlóbontó gyűlésére Vona Gábort, a Jobbik elnökét hívta meg, az ötödik vajdasági magyar párt lesz, mivel a vele azonos nevű koalíció pártjain kívül van egy Magyar Polgári Szövetség nevű párt is a Délvidéken.  • Vennék
  • Hírek