Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Ahmadinezsád-ellenes tüntetés Teheránban

2009.06.15. 13:57 Módosítva: 2009.06.15. 17:27
Több tízezren gyűltek össze Irán fővárosában, hogy kifejezzék nemtetszésüket a szerintük elcsalt elnökválasztás miatt. A vereséget szenvedett elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi is megjelent a demonstráción.

Megkezdődött hétfőn a rendőrségi tilalom ellenére Teheránban Mir Hoszein Muszavi híveinek tüntetése, amelyen Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újraválasztása ellen tiltakoznak az ellenzéki erők. A tüntetők az Azadi sugárúton, az iráni sah rendszerét megdöntő 1979-es iszlám forradalom alatti tiltakozások egyik fő helyszínén vonultak fel.

A kezdetben több száz, majd több ezer, később több tízezer - egyes hírek szerint több százezer - fős tömegben a tüntetők "halál a diktátorra", "az irániak inkább meghalnak, mintsem megalázkodjanak", "Muszavi, veled vagyunk" jelszavakat skandálják. A tüntetők ezen kívül "Hol a mi szavazatunk" feliratú táblákat emelnek magasba.

A rohamrendőrség a helyszínre érkezett, de egyelőre nem avatkozott közbe. A Reuters jelentése szerint a tüntetők összecsaptak az iráni elnököt támogató ellentüntetőkkel: egy szemtanú arról számolt be, hogy Ahmadinezsád motorkerékpáron közlekedő, botokkal felszerelkező hívei megtámadták Muszavi híveit, és a szemben álló felek között több helyütt dulakodás tört ki.

A BBC helyszíni tudósítója úgy tudja, hogy a rendőrök felhatalmazást kaptak éleslőszer használatára. A belügyi tárca közölte: Muszavit terheli a felelősség annak minden következményéért, ha  hívei folytatják az engedély nélküli megmozdulást.

Helyszíni jelentések szerint nem csak fiatalok voltak a tömegben, hanem idősek is. A tüntetők állítólag felszólították a megjelenő rohamrendőröket és a biztonság erők tagjait, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Délután Mir Hoszein Muszavi is csatlakozott a tüntetőkhöz, írja a BBC. Muszavi az eredményeket szintén vitató másik ellenzéki jelölttel, Mehdi Karubival az oldalán egy autóban ült, járművüket biztonsági őrök kísérték. Muszavi később autója tetejéről azt közölte híveivel, hogy kész egy új választáson megmérettetni magát. "Az emberek szavazata fontosabb mint Muszavi, vagy bárki más" - mondta az iráni elnökválasztás vesztese.  

Korábban Muszavi kampány-honlapja azt közölte, hogy a hatósági tilalom miatt elhalasztják a megmozdulást. Később azonban ugyanez a portál bejelentette, hogy a rendezvényt mégis megtartják, sőt, maga Muszavi, az eredményeket szintén vitató másik ellenzéki jelölttel, Mehdi Karubival együtt részt vesz rajta, és nyugalomra szólítják fel híveiket.

Súlyos aggodalmuknak adtak hangot hétfőn az EU-országok külügyminiszterei a békés iráni tüntetők elleni erőszak alkalmazása miatt. Luxembourgi tanácskozásukon elfogadott állásfoglalásukban a miniszterek hangsúlyozták, hogy az iráni hatóságok dolga azoknak a panaszoknak a kivizsgálása, amelyek az elnökválasztás lebonyolítását érték. Kiemelték, hogy tiszteletben kell tartani a véleménynyilvánítási szabadságot, szorgalmazták, hogy az iráni rendfenntartók ne alkalmazzanak erőszakot.

David Miliband brit külügyminiszter mellett Bernard Kouchner, a francia diplomácia irányítója is súlyos kételyeit hangoztatta az iráni elnökválasztás lebonyolításának szabályosságát illetően. Úgy vélekedett, hogy helye lenne az ellenzék által követelt vizsgálatoknak. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyanakkor arra helyezte a hangsúlyt, hogy az EU mindenképpen folytatni akarja Iránnal a párbeszédet.  • Vennék
  • Hírek