Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Nyilvánosak a botrányos brit költségtérítési számlák

Csütörtökön közzé tették a brit képviselők elmúlt hetekben botrányt kiváltó költségtérítési számláit, amelyeken azonban a fontosabb részleteket feketével kitakarták. A lényeg már így is megjelent korábban a Telegraphban, eddig húsz képviselő bukott bele az ügybe.

Hivatalosan is nyilvánosságra hozták csütörtökön a brit képviselők nagy botrányt kavart költségtérítési számláit tartalmazó dokumentumokat, amelyből egy brit lap már közölte a legsúlyosabb eseteket.

A számlák nyilvánosságra hozataláért küzdő aktivisták azonban tiltakoztak, amiért sok részletet kifeketítettek a most először teljes egészében nyilvánosságra hozott iratokból. A költségtérítési botrány miatt több képviselő és kormánytag is kénytelen volt lemondani, legutóbb szerda este Kitty Ussher pénzügyi államtitkár, aki a házeladása utáni 17ezer fontos adóbefizetést kerülte ki.

A Daily Telegraph cikkei szerint a brit képviselők költségtérítést igényeltek ételre, italra, luxustévére, teniszpálya, sőt még várárok felújítására is. A legtöbbet használt módszer szerint a politikusok képviselői lakásként bejelentett ingatlanok felújítási, bútorozási, felszerelési költségei után kértek elszámolást. Mivel azonban a hivatalosan nyilvánosságra hozott iratokból kitakarták a képviselők lakáscímeit, azokból nem lehet megtudni, hogy ez utóbbi módszert kik alkalmazták.

Az eset miatt az elmúlt hetekben nagyjából húsz brit képviselő és több kormánytag is kénytelen volt lemondani posztjáról.