Washington az észak-koreai rakétáktól félti Hawaiit

2009.06.19. 07:52
Az Egyesült Államokat aggasztja egy esetleges Hawaii elleni észak-koreai rakétakilövés, és intézkedéseket hozott a szövetségi állam védelmére - közölte csütörtökön az amerikai védelmi miniszter.

Robert Gates sajtótájékoztatóján hozzátette: jóváhagyta rakétavédelmi berendezés és radarállomás telepítését a szigetcsoportra, hogy katonai "támogatást biztosítson" egy esetleges észak-koreai támadás esetére.

"Azt gondolom, jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy megvédjük az Egyesült Államok területét" - tette hozzá a miniszter. Robert Gates június elején már jelezte, hogy Phenjan feltehetően új nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát készít elő, de hozzátette, hogy "nem világosak az észak-koreai szándékok".

A japán védelmi tárca egyik jelentése szerint Phenjan ilyen típusú (Taepodong-2) rakétát lőhet ki Okinava, Guam vagy Hawaii irányába. Észak-Korea 1998-ban, 2006-ban és az idén már lőtt ki három nagy hatótávolságú rakétát.

Amerikai és dél-koreai illetékesek nemrégiben észleltek arra utaló jeleket, hogy Phenjan újabb nagy hatótávolságú rakéta indítására készülhet. A dél-koreai sajtó kedden tudni vélte, hogy Észak-Korea új rakétaindító bázist létesített az ország délnyugati részében.

Hamada Jaszukadzu japán nemzetvédelmi miniszter szerint a következő rakétát várhatóan július 4. és 8. között indítják. Észak-Korea 2006-ban július 4-én, az amerikai nemzeti ünnepen hajtott végre rakétakísérletet.
Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a feszültség a Koreai-félszigeten, miután Phenjan május 25-én végrehajtotta második kísérleti atomrobbantását.  • Tippek
  • Árfolyam