Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Jan Slota büszke rá, hogy megvert egy magyart

2009.06.23. 11:04 Módosítva: 2009.06.23. 12:01
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a hetvenes években verte meg egy munkatárst, aki a nőnapi vállalati ünnepségen magyar dalokat játszott.

A kormánypárti politikus erről a Sme című szlovák liberális napilap beszámolója szerint hétfőn, a zsolnai járási bíróságon beszélt a Markíza televízió elleni pere tárgyalásán. A magyarellenességéről ismert Jan Slota azért perelte be a Markízát, mert a televízió tavaly a Nemzeti Emlékezet Intézetének irattárában található dokumentumokkal bizonyítva nyilvánosságra hozta: Slota fiatal korában jogerősen háromszor volt büntetve. A politikus a bírósági tárgyaláson ezt el is ismerte.

Az egyik büntetést – fizetéselvonást – azért kapta, mert 1979-ben megvert egy magyart, aki folyton magyar dalokat játszott. Az SNS elnöke ma is büszkén vállalja tettét. "Igen, elítéltek egy magyar nemzetiségű raktáros megtámadásáért. Úgy gondolom, hogy ez is egyértelműen meg volt rendezve, mert ez a magyar, aki a Nemzetközi Nőnapon állandóan magyar dalokat játszott, előbb meglökött engem" - magyarázta az esetet Slota.

Az incidenst állítólag kiprovokáló B. László raktáros gyógyulása hét napig tartott. "Arra, hogy ennek a magyarnak monoklit csináltam, büszke vagyok" - jelentette ki Slota a bíróságon.

A Markíza televízióban bemutatott anyagok szerint Slota fiatal korában egyebek között Szlovákiában társaival együtt feltört egy üzletet, illegálisan Ausztriába távozott, ahol autót lopott. 1983-ban vezető bányatechnikusként olyan utasítást adott, aminek következtében tűzvész keletkezett.

Slota ezzel kapcsolatban azt állította, hogy munkatársai nem tartották be maradéktalanul utasításait, ezért keletkezhetett tűz. A tiltott határátlépésről pedig megjegyezte: másutt ma hősként tisztelnék ezért a cselekedetéért. A lopásokat azonban Slota tagadja, s a bíróságon ismételten azt állította, hogy politikai lejárató kampány folyik ellene.