Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Helybenhagyták az iráni elnökválasztás eredményét

2009.06.29. 19:46 Módosítva: 2009.06.29. 20:59
Mahmúd Ahmadinezsád nyert, így döntött az Őrök Tanácsa, miután befejeződött a szavazatok részleges újraszámolása. Az ellenzéki panaszokat elutasították.

Az iráni Őrök Tanácsa megerősítette hétfőn a bő két héttel ezelőtti elnökválasztás vitatott eredményét, amely szerint Mahmúd Ahmadinezsád szerezte meg a győzelmet a voksolás első fordulójában - közölte az IRIB állami tv-adó.

A hat világi jogászból és hat vallásjogászból álló befolyásos testület "titkára a belügyminiszternek továbbított levelében ismertette a tanács végső döntését", amelyben a testület "kinyilvánítja, hogy helybenhagyja az elnökválasztás hiteles eredményét" - közölte a tv-csatorna.

Az Őrök Tanácsa azután hozta meg határozatát, hogy befejeződött a szavazatok részleges újraszámlálása. A testület javasolta, hogy számolják újra a szavazatok véletlenül kiválasztott tíz százalékát. Az újraszámlálást azután rendelték el, hogy Ahmadinezsád győztessé nyilvánítása után erőszakos tiltakozó megmozdulások robbantak ki Iránban. Az 1979-es iszlám forradalom óta nem voltak ilyen széleskörű utcai tüntetések Iránban.

Az állami tv hétfői beszámolója szerint az ország 22 kerületében és tartományában számolták újra a szavazatokat.

Elutasították a panaszokat

Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető, vesztes elnökjelölt elutasította ezt a kezdeményezést; továbbra is azt állítja, hogy a választás nem volt tisztességes, és követeli, hogy semmisítsék meg az eredményt. A mérsékelt politikus és a június 12-i elnökválasztáson vele együtt alulmaradt másik két jelölt összesen 646 panaszt nyújtottak be a szabálytalanságok miatt. Az Őrök Tanácsa azonban közölte, a panaszok zöme nem tekinthető a választójogi szabályok megsértésének, ezért - a tájékoztatás szerint a választási eljárás "aprólékos, beható tanulmányozása" után - elutasította azokat.  • Eladnék
  • Hírek