Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Merénylet zavarta meg az iraki ünnepséget

2009.06.30. 20:32
Újabb merényletet követtek el Irakban kedden, miközben az amerikai katonák a kivonulási menetrendnek megfelelően visszavonultak bázisaikra. Az iraki kormány ünnepelt, a lakosság pesszimista.

Látványos díszszemlével ünnepelték Bagdadban az iraki kormány székhelyét is magába foglaló zöld zónában, hogy az amerikai haderő kedd éjfélig kivonul az iraki városokból. Gyalogos katonák meneteltek kezükben nemzeti lobogókkal, harckocsik és csapatszállító járművek vonultak fel. A kivonulási menetrend szerint az amerikai katonáknak éjfélig vissza kell térniük vidéki támaszpontjaikra. A kivonulásról bővebben itt olvashat>>>

Közben legkevesebb huszonöt ember életét vesztette, több mint félszázan megsebesültek kedden az észak-iraki Kirkukban, autóba rejtett pokolgép robbanása következtében, közölte az iraki rendőrség. A terrorakciót direkt a kivonulás napjára időzítették.

A robbantások és a külföldi erők elleni folytatódó támadások azokat a félelmeket látszanak igazolni, hogy az amerikai kivonulás után elszabadul Irakban az erőszak, mert az iraki biztonsági erők önmagukban képtelenek lesznek megfékezni azt.

Núri al-Máliki kormányfő a nemzeti szuverenitás napjának nyilvánította június 30-át, és az állami televízióban mondott beszédében bírálta azokat a kétkedőket, akik szerint az amerikaiak távozásával a településekről az irakiak nem lesznek képesek szavatolni saját biztonságukat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport