16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Bajnai kiakadt a szlovák nyelvtörvényen

2009.07.01. 21:12 Módosítva: 2009.07.02. 11:13
A szlovák nyelvtörvény nemhogy csorbítja, de egyenesen bővíti a kisebbségi jogokat, legalábbis a szlovák külügyminiszter szerint. Hogy konkrétan mire gondol, azt a szlovák politikus nem mondta meg. A magyar politika szerint viszont súlyosan diszkriminatív a nyelvtörvény, ami a két ország közötti alapszerződéssel és az uniós normákkal is ellentétes. A jogszabály elfogadása miatt Bajnai Gordon egyelőre nem kívánja vendégül látni Robert Ficot.

Súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak a szlovák államnyelvtörvény, mondta Bajnai Gordon. Így a miniszterelnök szerint azt is át kell gondolni, hogy mikor van értelme a kétoldalú kormányfői találkozónak. Bajnai ugyanis úgy látja: a két ország közötti alapszerződés és több nemzetközi szerződés betűjével és szellemével is több helyen ütközik a szlovák nyelvtörvény, ami Európában példátlan módon súlyosan büntetni a helytelen nyelvhasználatot. És mivel a magyar-szlovák kormányfői találkozó nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy megoldjanak problémákat, vagy új kezdeményezést tegyenek. Magyarországnak most kellő időre van szüksége a találkozó előkészítéséhez, mondta Bajnai.

bajnai28

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának kisebbségi és emberi jogi szakértője idejétmúltnak nevezte a nyelvtörvényt , olyannak, ami kisebbségellenes hangulatot kelt. „A szlovák nyelvtörvény nyíltan szembemegy az Európa Tanács kisebbségvédő dokumentumaival, és ellentétes az uniós alapelvekkel", jelentette ki a politikus. Aki azt tervezi, konkrét kérdéssel fordul az illetékes uniós biztoshoz, valamint az Európa Tanács és az EBESZ kisebbségvédelmi szerveihez. Bokros Lajos, az MDF EP-képviselője és a párt országos elnöksége közleményében a közös európai értékekkel ellentétesnek tartja a szlovákiai nyelvtörvényt. Így az MDF felkéri Szlovákia józanul gondolkodó, a magyar-szlovák barátságért tenni akaró többségét: hasson oda, hogy a kedden elfogadott nyelvtörvény váljon semmissé.

Robert Fico szerint az államnyelvtörvény módosítása miatt nem kerülhet veszélybe magyarországi látogatása. "A Szlovák Köztársaságnak védelmeznie kell saját érdekeit, és biztos, hogy az államnyelv is ezen érdekek közé tartozik. Rossz állam lennénk, rossz ország lennénk, ha nem védenénk az államnyelvünket. Ilyen körülmények között örülök, hogy a Nemzeti Tanács ezt a törvényt elfogadta", magyarázta a szlovák kormányfő.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter azonban nem zárta ki, hogy a magyar fél lemondja a szlovák miniszterelnök tervezett hivatalos budapesti látogatását. Szerinte ezzel a magyarok csak azt az évek óta bevett gyakorlatot folytatja, hogy megegyezik a látogatásról, majd azt valamilyen ürüggyel lemondja. Lajcák szerint a jó szomszédok között "nem természetes", hogy a magyar kormányfő legutóbb 1999-ben járt hivatalos látogatáson Szlovákiában, míg a szlovák 2001-ben Magyarországon. Ráadásul Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök első megbízatási ideje alatt nem kapott hivatalos budapesti meghívást, míg a magyar államfő járt Pozsonyban.

A szlovákiai magyarok és a magyarországi kormányzat részéről is bírált szlovákiai államnyelvtörvény módosításában ugyanakkor Lajcák semmiféle problémát nem lát. Hangsúlyozta: áttanulmányozta a törvény módosítását és meggyőződése, hogy az nem csorbítja, hanem bővíti a kisebbségi jogokat. Arra a kérdésre azonban, hogy konkrétan miben szélesíti a kisebbségi jogokat és a magyar tiltakozások ellenére miért volt szükség a jogszabály elfogadására, a miniszter nem válaszolt.

Balázs Péter magyar külügyminiszter a Budapesten akkreditált nagykövetekkel találkozott. Lajcák szerint arról tájékoztatta őket, hogyan látja a helyzetet Magyarország, vagy a Magyar Koalíció Pártja (MKP). Ugyanis a kettő között a szlovák külügyminiszter a kettő közt nem lát különbséget. Szerinte magyar kollégája tájékoztatója bíráló jellegű volt, de ez nem csoda, hiszen a szlovákok szerint Balázs megnyilvánulása folytatása a Budapest által már a nyelvtörvény megszavazása előtt elindított félrevezető információs kampánynak.

Emlékeztetőül: a szlovák parlament kedden hagyta jóvá az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelv-használati jogait. A jogszabály megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetéssel is kiszabható.  • Hírek
  • Hírek