Ázsiában is áradnak a folyók

2009.07.04. 16:17
Százezrek hagyták el elárasztott otthonaikat Kínában és Indiában a heves esőzések utáni áradás miatt. Bangladesben egy hatfős család vesztette életét.

Százezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat vagy szorulnak élelmiszersegélyre az özönvízszerű esőzések okozta áradások és földcsuszamlások miatt Bangladesben, Kínában és Indiában.

Bangladesben egy hatfős család vesztette életét földcsuszamlásban szombaton Haligandzs város közelében, a fővárostól kétszáz kilométernyire. A szomszédos körzetekben nagyjából félmillió embert vágott el a külvilágtól a négy napja tartó szakadatlan esőzés miatt megáradt Szurma és Kusziara folyó.

Indiában háromszáz falut árasztott el a víz

India északkeleti részén, Asszám szövetségi államban csaknem 300 ezer ember háza került víz alá, miután a Brahmaputra, Ázsia egyik legnagyobb folyója csütörtökön áttörte az egyik nemrégiben épült védőgátat. A szövetségi állam fővárosától, Gauhátitól 350 kilométerre északra lévő körzetben legalább háromszáz falut elárasztott a folyó. Közel százezren a Brahmaputra egyik szigetén kerestek menedéket, de nem halt meg senki. Az árvíz sújtotta térségeket szombaton érték el az élelmiszercsomagokat szállító mentőegységek.

Három halott Kínában

Kína déli részén hárman meghaltak, négyen eltűntek, és több mint 150 ezer embert kellett átmenetileg kiköltöztetni otthonaikból az áradások miatt. Csianghszi (Jiangxi) tartományban több mint 5600 lakás és épület dőlt romba, és több mint 80 ezer embert evakuáltak óvintézkedésként.

A Kuanghszi régióban 70 ezer embert költöztettek át folyóparti lakóhelyükről biztonságosabb térségekbe. Itt a három napja zuhogó monszuneső miatt földcsuszamlás és gátszakadás is fenyeget, ezért a Kama duzzasztógát körzetében több mint 7500 helyi lakosnak kellett elhagynia otthonát. Az állami televízióban bemutatott képes beszámoló szerint katonák és helyi önkéntesek dolgoznak a megrepedezett bukógát megerősítésén, és szombat délutánra már enyhült a gátszakadás veszélye.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport