Eszter, Eliza
EUR 382,17 Ft
USD 358,36 Ft
14 °C
24 °C

Húsz drogkereskedőt végeztek ki Iránban

2009.07.04. 20:25
Iránban halálbüntetés jár a drogterjesztésért, ennek ellenére óriási felvevőpiac, termelő, és a nyugatra irányuló csempészútvonal fontos állomása.

A kivégzéseket délelőtt hajtották végre Karadzs város börtönében, Teherántól 50 kilométernyire nyugatra. A 35 és 48 év közötti bűnözőket drogok vásárlása, eladása és birtoklása miatt ítélték halálra. A drogkereskedőktől összesen 700 kilogramm heroint, kokaint és ópiumot koboztak el elfogásukkor - jelentette két iráni hírügynökség, a hivatalos IRNA, és a félhivatalosnak számító Farsz.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szerint tavaly Kína után Iránban hajtották végre a legtöbb halálos ítéletet, de még az iszlám köztársaságban is ritkaságszámba megy ennyi kivégzés egyetlen napon. Az akasztásokat ráadásul néhány nappal azután hajtották végre, hogy Kum városban kivégeztek hat drogkereskedőt, a teheráni Evin börtönben pedig felakasztottak hat gyilkost.


Az iszlám köztársaságban a kábítószer-kereskedésen kívül a gyilkosságot, a házasságtörést, a nemi erőszakot és a hitehagyást büntetik halállal. Az európai kormányok és nyugati emberi jogi szervezetek bírálták Teheránt amiatt, hogy megszaporodtak a kivégzések a perzsa államban, amióta két éve hadjáratot hirdettek az "erkölcstelen viselkedés" ellen. Irán az iszlám jogra hivatkozik, és azzal vádolja a Nyugatot, hogy álszent és kettős mércével mér.

A szombati kivégzésekkel együtt idén legalább 161 emberen hajtották végre a legsúlyosabb ítéletet Iránban - jelentette a francia hírügynökség helyi sajtóforrásokra hivatkozva. A sajtóbeszámolók szerint tavaly 246 embert végeztek ki az iszlám köztársaságban, az Amnesty International azonban úgy értesült, hogy jóval több, legalább 346 halálos ítéletet hajtottak végre.

Iránnak 900 kilométeres közös határa van Afganisztánnal, ezen keresztül csempészik jól felfegyverzett bandák az afgán mákföldekről származó ópiumot és heroint Nyugatra. Iránban is komoly felvevőpiaca van a drognak: a 70 milliós országban becslések szerint mintegy kétmillió drogfüggő él.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás