Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Fogva tartanak Iránban egy francia egyetemi oktatót

2009.07.06. 21:56
Egy francia egyetemi oktatót kémkedés vádjával fogva tartanak Iránban. A hatóságok egy emailre alapozzák a vádat, melyben a fiatal nő egy barátjának számol be a Mahmúd Ahmadinezsád újraválasztása elleni tüntetésekről. Franciaország követeli a nő szabadon bocsátását.

Egy francia egyetemi oktatót július 1. óta kémkedés vádjával fogva tartanak Iránban, közölte hétfőn a francia külügyminisztérium.

"Franciaország határozottan elítéli a francia egyetemi oktató július 1-jén történt letartóztatását és fogva tartását Iránban" - olvasható a közleményben. A minisztérium tájékoztatása szerint a fiatal nőt a repülőtéren tartóztatták le, amikor öt hónapi tartózkodás után elhagyni készült Iránt.

Párizs visszautasította az iráni hatóságok kémkedésre vonatkozó vádjait, és azonnali hatállyal követeli a nő szabadon engedését.

Diplomáciai források szerint a nő az Irán középső részén található Ispahan egyetemén dolgozott lektorként, és az a bűne, hogy részt vett a Mahmúd Ahmadinezsád jelenlegi elnök újraválasztása elleni tiltakozó megmozdulásokon. Az iráni hatóságok a kémkedés vádját a nő egy magán emailjére alapozzák, amelyet egy barátjának küldött Teheránba. Az üzenetben a lektor állítólag a helyi tüntetésekről számolt be.

A nőt múlt szerda este a teheráni repülőtéren tartóztatták le, amikor egy Bejrútba induló gépre akart felszállni. Azóta az iráni főváros Evine nevű börtönében tartják fogva, közölte a francia hírügynökséggel a diplomáciai forrás. A külügyi tárca a nő azonnali szabadon engedése mellett azt is követeli az iráni hatóságoktól, hogy engedélyezzék hazautazását Franciaországba, ahol várja a családja.

A közlemény szerint Franciaország teheráni nagykövete július 2-a óta tiltakozik az iráni hatóságoknál. A külügyi tárca pedig a párizsi iráni nagykövetnél - akit hétfőn be is rendeltek a külügyminisztériumba - követeli a nő elengedését. "Franciaország tájékoztatta az ügyről európai partnereit és minden európai szolidaritását kéri" - áll a külügyminisztérium közleményében.

Irán a június 12-i elnökválasztás óta azzal vádolja a nyugati országokat, hogy ők szervezték a Mahmúd Ahmadinezsád jelenlegi elnök újraválasztása elleni tiltakozó megmozdulásokat. Ezt a vádat valamennyi nyugati állam visszautasította, de a választások tisztaságáról a legtöbb nyugati kormány kétségeinek adott hangot, és elítélte a tüntetők elleni erőszakos fellépést, valamint a megmozdulások utáni tömeges őrizetbe vételeket.

A teheráni brit nagykövetség kilenc helyi munkatársát egy hete vették őrizetbe Iránban azzal az indokkal, hogy szították a június 12-i elnökválasztás utáni kirobbant utcai zavargásokat, de többségüket időközben szabadon engedték. A brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint már csak egy követségi alkalmazott van őrizetben.

Gordon Brown brit miniszterelnök hétfőn arra figyelmeztette Teheránt, hogy amennyiben folytatódik ez a gyakorlat, London európai partnereivel közösen fog fellépni.  • Vennék
  • Bankszámla