A csehek ismét csak vízummal mehetnek Kanadába

2009.07.13. 23:03 Módosítva: 2009.07.13. 23:13
A kanadai miniszterelnök már májusban utalt arra, hogy visszaállítják a vízumkötelezettséget. Prága válaszlépéseket fontolgat.

Kanada vízumkötelezettséget vezetett be az országba utazó cseh állampolgárok számára - jelentette hétfőn este a cseh közszolgálati televízió a kanadai külügyminisztérium internetes honlapjára hivatkozva.

A vízumkötelezettség felújítását - amely kedden reggel lép érvénybe - a kanadai kormány a cseh állampolgárok növekvő számú menedékkérelmével indokolja. A prágai sajtó szerint a csehországi romák menekülnek Kanadába, mert hazájukban nem érzik magukat biztonságban.

Jan Fischer cseh miniszterelnök kedd reggelre rendkívüli kormányülést hívott össze. A cseh külügyminisztérium jelezte, hogy mérlegeli a válaszlépéseket.

A csehek számára rendkívül kellemetlen, hogy kanadai vízumot a jövőben csak a bécsi nagykövetségen lehet majd beszerezni.

A döntés nem érte váratlanul Prágát: a lidovky.cz hírportál már június végén megírta, mire készül az észak-amerikai ország.

Nem tartott sokáig a szabadság

Kanada első ízben a kilencvenes évek végén vált a csehországi roma emigráció célországává. Miután több ezer csehországi roma kért letelepedési engedélyt Kanadában, az észak-amerikai állam 1997-ben vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárokkal szemben. Az intézkedést csak 2007 őszén oldották fel.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök május eleji csehországi látogatásán nyugtalanságának adott hangot a menedékkérelmek megnövekedett száma miatt. Már ekkor utalt arra, hogy visszaállíthatják a vízumkötelezettséget Csehországgal szemben, ha a helyzet nem változik.

Nemrégiben menedékjogért folyamodott Kanadában a cseh közszolgálati rádió roma kisebbségi adásának főszerkesztője is. A 46 éves Anna Poláková családjával együtt távozott szülőhazájából. A torontói repülőtéren nyújtottak be menedékkérelmet. A roma újságíró, aki 1998 óta dolgozott a cseh közszolgálati rádiónál, a családtagjai elleni támadásokkal indokolta távozását. A nő 24 éves fiát nemrég megtámadta négy bőrfejű, a férjét pedig megzsarolták.  • Tippek
  • Hírek