Százezrek térnek vissza lerombolt otthonaikba Pakisztánban

2009.07.13. 15:15
Az utolsó tálib kézen lévő város visszafoglalása után a pakisztániak hazamehetnek, ám sokuknak már nincs meg az otthona. Az ENSZ 230 millió dollár humanitárius segélyt nyújt.

A pakisztáni kormány segít visszatelepíteni az otthontalanná vált embereket a Svat-völgybe – adta hírül a BBC. A térségből összesen kétmillió embernek kellett elmenekülnie a tálib hartcosok és a kormány közti harcok miatt. A pakisztáni kormány 2007 óta állt harcban a tálibokkal, akiknek engedményeket tettek, és a fegyverletételükért cserébe bevezették az iszlám törvénykezést a térségben. A békét áprilisban rúgták fel a tálibok, offenzívát kezdtek, és a fővárost, Iszlámábádot száz kilométerre megközelítették. A háborúban rengeteg civil vesztette életét.

Azután térhetnek vissza az emberek a Svat-völgybe, hogy a pakisztáni hadsereg visszafoglalta az utolsó tálib kézen lévő várost, Sáh Dzerit. A visszaköltözés önkéntes, az emberek a katonaság által felügyelt utakon mehetnek haza, már ha megmaradtak a házaik.

A hónapokig tartó küzdelmek az AP hírügynökség szerint szinte teljesen lerombolták a Svat-völgyet. Energia- és vízellátási központok rongálódtak vagy semmisültek meg, amelyeknek az újjáépítése hónapokig, akár évekig is tarthat. Ami még rosszabb, hogy számtalan lakóház, iskola és egyéb közintézmény vált lakhatatlanná és használhatatlanná az utcai harcok miatt.

Még mindennaposak az összecsapások, ezért továbbra sem szűnik meg a katonai jelenlét a völgyben, és az emberek továbbra sem érezhetik magukat biztonságban.

A pakisztáni kormány és az ENSZ is komoly anyagi támogatást nyújt a hazatérőknak, eddig mintegy 230 millió dollárt kapott a világszervezet menekültügyi képviselete a humanitárius válság megelőzése érdekében.  • Hírek
  • Hírek