Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

A csecsen elnököt vádolják az új Politkovszkaja-gyilkossággal

2009.07.16. 12:29 Módosítva: 2009.07.16. 12:43
A csecsen elnök felelős a szerdán meggyilkolt Natalja Esztyemirova haláláért, állítja a Csecsenföldön vizsgálódó orosz aktivistát alkalmazó Memorial orosz emberi jogi szervezet elnöke. A gyilkosságot Dmitrij Medvegyev orosz elnök és a Fehér Ház is elítélte.

A Memorial orosz emberi jogi szervezet elnöke csütörtökön a csecsen elnököt vádolta a Csecsenföldön állítólagos visszaéléseket vizsgáló Natalja Esztyemirova meggyilkolásával. "Biztosan tudom, hogy ki a felelős Natalja haláláért. Az illető neve Ramzan Kadirov" - idézi Oleg Orlovot az AsiaNews. "Ramsan már megfenyegette korábban Natalját, zaklatta, és a személyes ellenségének tekintette."

Esztyemirovát, a Memorial egyik legismertebb csecsenföldi aktivistáját szerda reggel rabolták el grozniji otthona elől, agyonlőtt holttestét késő délután találták meg Ingusföld fővárosa, Nazrany közelében egy erdőben.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov

A BBC moszkvai tudósítója szerint Esztyemirova az orosz kormányerők vagy a csecsen milíciák által elkövetett állítólagos emberrablásokat, kínzásokat és politikai gyilkosságokat vizsgálta az elmúlt hetekben. A tudósító szerint leginkább a csecsen kormányhoz közelálló fegyveres csoportok féltek a munkájától.

„A tetteseket a legkegyetlenebb gyilkosoknak megfelelően kell megbüntetni" - kommentálta az Interfax hírügynökség szerint Kadirov a gyilkosságot. Az oroszbarát elnök azt mondta, hogy személyesen felügyeli majd a nyomozást a heves ellenzőjeként ismert Esztyemirova ügyében.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök felháborodásának adott hangot, és utasította az orosz ügyészséget, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az egyre többek által újabb Politkovszkaja-ügynek nevezett gyilkosság körülményeinek felderítésére.

Az Egyesült Államok közleményben ítélte el a gyilkosságot. „Mélyen felkavart és elszomorított minket a brutális gyilkosság", írják. Közleményük szerint a bűncselekmény hideg zuhanyként érheti az orosz civil szervezeteket és a nemzetközi közösséget, egyben jól jelzi, hogy mennyire elfajult a biztonsági helyzet az Észak-Kaukázusban az elmúlt hónapokban.

A New York-i székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch szerint egyértelműen a kényes ügyeket boncolgató munkája miatt gyilkolták meg Esztyemirovát.

Politkovszkaja is Csecsenföldön vizsgálódott

Korábban már több olyan újságírót és emberi jogi aktivistát is megöltek, akik a Csecsenföldön elkövetett visszaéléseket vizsgáltak a Szovjetunió felbomlását követően a szeparatista csecsenek és az orosz hadsereg között kirobbant konfliktusban. Esztyemirova korábban együtt dolgozott a 2006-ban meggyilkolt Anna Politkovszkajával, és a 2009 januárjában kivégzett Sztanyiszklav Markelovnak is a barátja volt.

Esztyemirova 2007-ben megkapta a Politkovszkaja emlékére alapított díjat, korábban pedig a svéd parlament és az Európa Parlament is elismerte emberi jogi területen végzett munkáját.

A szintén főleg a csecsenföldi eseményekről és az ottani jogsértésekről szóló írásaival feltűnést keltő Politkovszkaját saját háza előtt lőtték le. A nyomozás évekig elhúzódott az ügyben, amely még jelenleg is tart.

2009 februárjában ugyan felmentették a vádlottakat, azonban az orosz legfelsőbb bíróság megsemmisítette az elsőfokú ítéletet és június végén újabb tárgyalást rendelt el.A gyilkos lövést leadó személy nem szerepelt a per vádlottjai között, nemzetközi körözéssel keresik, és a perben nem nevezték meg a bérgyilkosság felbujtóját sem.

A BBC moszkvai tudósítója szerint Esztyemirova meggyilkolásának ügyében sem várható gyors megoldás.