Beismerő vallomást tett a mumbai merénylő

2009.07.20. 12:00 Módosítva: 2009.07.20. 13:01
Beismerte bűnösségét a tavalyi mumbai terrortámadásokat végrehajtó csoport egyetlen életben maradt tagja egy indiai bíróság hétfői tárgyalásán. Kaszab eddig tagadta, hogy bármi köze lett volna az összesen 174 halálos áldozatot követelő merénylethez.

Tíz ember támadt tavaly november 26-28-án Mumbai (Bombay) Tádzs Mahal és Oberoi szállodájára, egy zsidó központra és egy pályaudvarra. Az akciók összesen 166 ártatlan ember életét követelték. Kilenc támadó is meghalt a merényletsorozatban.

A 21 éves pakisztáni Mohammed Adzsmal Amir Iman, ragadványnevén Kaszab (mészáros), az egyedüli túlélő támadó több mint két hónapnyi tagadás után nem kis meglepetést okozott, amikor a bíró előtt beismerte bűnösségét. A bíróságon egyelőre csak találgatják, mi vette őt rá, hogy változtasson vallomásán.

Pere április közepén kezdődött egy mumbai börtönben kialakított különleges bíróságon. A vádlott májusban még azt állította, hogy mind a 86 ellene felhozott vádpont hamis. Mohammed Adzsmalt egyebek közt India elleni "háborús cselekményekkel", többrendbeli gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel, valamint a fegyver- és robbanószertartásra vonatkozó törvény megsértésével vádolják. A vádlottról videofelvétel is készült, amely a megtámadott pályaudvaron egy AK-47-es géppisztollyal mutatja őt.

A fiatalember már elfogása után azt vallotta, hogy a támadók mindannyian pakisztáni állampolgárok voltak, és a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) pakisztáni szélsőséges szervezet képezte ki őket.

A merényletsorozat nyomán ismét feszültté vált India és Pakisztán viszonya. Újdelhi azt állította, hogy a terroristák segítséget kaptak hivatalos pakisztáni szervektől. Iszlámábád tagadta ezt, de azt elismerte, hogy a támadásokat részben Pakisztánban tervezték meg, és a tettesek pakisztáni területről indulva csaptak le célpontjaikra. Az indiai igazságügyi szervek Adzsmallal együtt összesen 38 személyt vádolnak azzal, hogy közük volt a terrorcselekményekhez, de ez utóbbiak többsége Pakisztánban tartózkodik.

A túlélő merénylő ügyvédje azt állítja, hogy védence 17 éves volt a tavaly novemberben elkövetett terrortámadások idején, ezért fiatalkorúak bíróságának kell ítélkeznie felette. Indiai igazságügyi orvos szakértők azonban Kaszab fogazatának vizsgálata, illetve csontozatáról készített röntgenfelvételek alapján azt állapították meg, hogy a vádlott legalább húszéves. A bíróság elnöke úgy döntött: az orvos szakértők vizsgálatai elegendőek annak megállapításához, hogy Kaszab már felnőtt volt a támadások idején. Elmarasztaló ítélet esetén így Kaszabra halálbüntetés vár, míg fiatalkorúként legfeljebb három évi börtönre ítélhették volna.  • Hírek
  • Árfolyam