Obama: Ostobán viselkedtek a rendőrök

2009.07.23. 13:31 Módosítva: 2009.07.23. 13:36
Barack Obama amerikai elnök szerdán megvédte a héten a héten őrizetbe vett fekete professzort. Obama szerint mindenki dühbe gurulna, ha betörőnek néznék, és a saját házában vennék őrizetbe a rendőrök.

Barack Obama amerikai elnök szerint ostobán viselkedtek azok a rendőrök, akik a hét elején őrizetbe vették az Egyesült Államok leghíresebb fekete professzorát.

Henry Louis Gates, a Harvard egyetem tanára azután került rendőri őrizetbe, hogy nem találta a kulcsát, ezért erővel jutott be saját házába. Erre fölfigyelt egy szomszéd, és betörést gyanítva kihívta a rendőrséget.

A kiérkező járőrök igazoltatni akarták Gatest, aki ezt először megtagadta, majd rasszizmussal vádolta a rendőröket, a fejükhöz vágva, hogy csak azért bánnak így vele, mert fekete. "Maguk nem tudják, hogy kivel szórakoznak" - kiabálta, a tornácra is követve a távozó rendőrt, aki erre őrizetbe vette közrend megzavarásáért.

Az országos feltűnést keltő ügyben szerdán megszólaló Barack Obama azt mondta, hogy nem tudja, milyen szerepet játszott az incidensben a bőrszín. "A tisztesség kedvéért szögezzük le: először is, mindenki dühbe gurulna ilyen helyzetben. Másodszor, a cambridge-i rendőrség ostobán cselekedett, amikor őrizetbe vett valakit azután, hogy bizonyságot nyert: az illető a saját házában tartózkodik" - jelentette ki az amerikai elnök.

Obama szerint arra van szükség, hogy a szövetségiek továbbra is működjenek együtt a helyi közbiztonsági szervekkel. Ezáltal finomítani lehetne a rendőri eljárások technikáját, ami elősegítené a potenciális előítéletek felszámolását.

A rendőrség szerdán ejtette a professzor ellen emelt vádat. James Crowley őrmester, aki őrizetbe vette Gatest, viszont leszögezte, hogy az előírásoknak megfelelően járt el és nem hajlandó bocsánatot kérni az egyetemi tanártól.

Obama emlékeztetett rá, hogy még az illinois-i állami szenátusban dolgozott egy hasonló feltételezett diszkrimináció ellenes törvénytervezeten. Akkor úgy látta, hogy az afroamerikaiakat és a latinókat a rendfenntartó szervek az átlagosnál gyakrabban igazoltatják.  • Hírek
  • Árfolyam