Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Imperialista hamburger nincs, csak fasírtos kenyér

2009.07.26. 12:14
Még véletlenül sem szerepelhet a hamburger szó annak a gyorsétteremnek az étlapján, ami most nyílt Phenjanban. Ugyanis hiába amerikaias a vendéglátóhely berendezése, az amerikaias szavakat kerülik az észak-koreaiak. Igaz, a kommunista rezsimben a gyorsétterem nem is a szegények konyhája lesz majd, hisz a hamburgernek megfelelő „fasírozott és kenyér" névre hallgató étel 1,7 dollárba, azaz a napi átlagkereset több mint felébe kerül.

Megnyitották az első gyorséttermet Észak-Korea fővárosában, Phenjanban. A Szamtaeszong nevű vendéglátóhely egy szingapúri vállalattal együttműködve lépett piacra, a szingapúri cég taníttatta be az étterem alkalmazottait, illetve szolgáltatta a működtetéshez szükséges berendezéseket.

ett250

Az étterem belső elrendezése stílusában a világszerte megtalálható gyorséttermekéhez hasonlít, de ügyeltek arra, hogy a kínálatban még véletlenül se szerepeljen a "hamburger" szó, nehogy azt a benyomást keltsék, mintha már Észak-Koreát is magával ragadta az Egyesült Államokból eredő divat. A hamburgerhez kísértetiesen hasonlító "fasírozott és kenyér" azonban kapható az étteremben, van palacsinta és csapolt sör is.

A phenjani vezetők kínosan ügyelnek arra, hogy a külső hatások ne ássak alá a kommunista rendszert, illetve a 24 milliós országot béklyóban tartó Kim Dzsong Il hatalmát. Ebből kifolyólag kerülik a külföldi kifejezések használatát is, és helyettük koreai neveket találnak ki.

A phenjani vezetők azonban már korábban szemet vetettek a nyugati ételekre. Az idén márciusban a Csoszon Sinbo arról számolt be, hogy az igazi ínyencként ismert Kim Dzsong Il utasítást adott az ország első olasz éttermének a megnyitására. A pizzéria séfjei Olaszországban tanulták ki a mesterséget, és az ételek alapanyagát is külföldről hozzák.

Az átlagemberek azonban nemigen fogják gyakran látogatni a most megnyílt gyorséttermet, mivel a "fasírozott és kenyér" név alatt futó hamburger ára például közel 1,7 dollár, meghaladja az egy napi átlagfizetés felét.