Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Obama sörözéssel oldaná a feszültséget

2009.07.31. 07:34 Módosítva: 2009.07.31. 09:40
Barack Obama amerikai elnök megpróbált közvetíteni a híres fekete professzor letartóztatása miatt az előző héten kirobbant botrányban: egy kis sörözgetésre hívta meg az érintett feleket a Fehér Ház kertjébe. Az elnököt sokan támadták, amikor állást foglalt az ügyben, de Obamának azért is fontos lenne a kérdés rendezése, hogy újra a fontos kormányzati döntések kerüljenek előtérbe.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este egy kis sörözgetésre vendégül látta az elmúlt hetekben az Egyesült Államok leghíresebb fekete professzorának letartóztatása miatt kirobbant botrányban érintett feleket a Fehér Ház kertjében. Obama többek között azért próbál meg közvetíteni az ügyben, mert több oldalról is támadták, amikor néhány nappal a történtek után ostobának nevezte a rendőrök eljárását.

Az amerikai elnök a Harvard egyetemen tanító Henry Louis Gates mellett az ottani rendőrség őrmesterét, James Crowley-t hívta meg a Fehér Házba. Mindenkinek a saját kedvenc sörét szolgálták fel a találkozón, amelyen részt vett Joe Biden alelnök is. "Megbeszéltük, hogy továbblépünk" - mondta Crowley a negyven perces találkozó után. Gates pedig elmondta, hogy az események kicsúsztak az irányításuk alól. Ugyanakkor mindketten jelezték, hogy továbbra sem értenek teljesen egyet az ügyben, írja az AP.

000T TRWas2489460

Gates július közepén külföldi útról érkezett haza, de nem tudta kinyitni háza beragadt ajtaját, ezért befeszítette azt. Egy szomszéd mindezt betörésnek hitte, és kihívta a rendőrséget. A kiérkezett rendőrök igazoltatni akarták Gatest, aki ezt először megtagadta, majd rasszizmussal vádolta a rendőröket, a fejükhöz vágva, hogy csak azért bánnak így vele, mert fekete. "Lám, így bánnak a feketékkel az Egyesült Államokban, maguk nem tudják, hogy kivel szórakoznak" - kiabálta, a tornácra is követve a távozó rendőrt, aki erre közrend megzavarásáért őrizetbe vette.

Obama vesztére nyilatkozott

Az eset országszerte nagy port vert fel az Egyesült Államokban. Az ügynek különösen súlyt adott, hogy Obama is állást foglalt. Nem tudja, milyen szerepet játszott az incidensben a bőrszín, a rendőrök mindazonáltal "ostobán cselekedtek", amikor őrizetbe vették Gatest, miután az igazolta, hogy saját otthonában tartózkodik, mondta az amerikai elnök.

A nyilatkozatot a republikánusok mellett demokrata oldalról is támadták, és egyes elemzők szerint szerepet játszott abban, hogy Obama támogatottsága a júniusi 61 százalékról július végére 50 százalék környékére esett. A Pew Research Center felmérése szerint az amerikaiak 41 százalékának nem tetszett az elnök reakciója, míg 29 százalékuk meg volt elégedve Obama fellépésével. A felmérésből az is kiderült, hogy az elnök megítélése két nap alatt 7 százalékot esett a fehérek körében.Obama később elismerte, hogy alaposabban is megválogathatta volna a szavait, és kitalálta a sörözést.

Csak eltereli a figyelmet

Az amerikai média hatalmas felhajtást csapott a csütörtöki "sör-csúcsértekezlet" miatt. A CNN hírtelevízió például visszaszámlálással jelezte, hogy mennyi idő van még hátra a találkozó (magyar idő szerint éjféli) kezdetéig, a tévécsatornák addig is időről időre az üres fehér asztal képét sugározták. Azonban a tévékben valójában később is csak messziről mutatták a találkozót, ezért a beszélgetésen elhangzottakról csak a résztvevőktől tudni.

A Fehér Ház viszont igyekezett visszafogni a várakozásokat: előzetesen jelezte, hogy nem lesz semmiféle bejelentés valamilyen új, nagyszabású, a rasszizmus elleni fellépést szolgáló kezdeményezésről, és arról sincs szó, hogy bárkinek is nyilvánosan elnézést kellene kérnie.

Megfigyelők szerint Obama nyilván azt reméli, hogy a sörözgetéssel sikerül lezárni ezt a kérdéskört, és a közvélemény figyelme újból a fontosabb témák, például az elnöknek komoly kihívást jelentő egészségügyi reform felé fordul.  • Vennék
  • Hírek