Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Malajziában a rendőrség könnygázt vetett be egy tüntetésen

2009.08.01. 10:34 Módosítva: 2009.08.01. 10:38
A tüntetést nem engedélyezték. A tüntetők úgy vélik, a kritizált törvényt időnként a kormányt bírálók bebörtönzésére és az ellenzéki vélemények elfojtására használják fel.

A malajziai rendőrség könnyfakasztó gránátokat vetett be egy hozzávetőleg 10 ezer ember részvételével kezdődött tüntetés feloszlatására szombaton Kuala Lumpurban.

A demonstráció résztvevői azért vonultak az utcára, hogy az ellen a törvény ellen tiltakozzanak, amely lehetőséget nyújt bírósági végzés nélküli fogva tartásra.

Az ellenzéki pártok reményei szerint a megmozdulás tovább fokozza a nyomást a kormányra, hogy visszavonja az úgynevezett belbiztonsági törvényt. Ennek értelmében bírói felhatalmazás nélkül meghatározatlan időre őrizetben lehet tartani a biztonságra veszélyesnek tartott személyeket.

Erélyesen felléptek

A hatóságok nem engedélyezték a tüntetést, és kilátásba helyezték, hogy erélyesen fellépnek a demonstráció ellen. Ennek dacára emberek ezrei gyűltek össze a város legnagyobb mecsetjénél és egy bevásárlóutcában, majd a tömeg elindult a nemzeti palota felé, hogy petíciót nyújtson át Mizan Zainal Abidin királynak.

Szemtanúk szerint a rendőrök gumibotokkal is ütlegelték a tüntetőket. Sokan a környező sikátorokba és üzletekbe menekültek, hogy elkerüljék az őrizetbe vételt. Kuala Lumpur rendőrfőnöke elmondta: a rendfenntartók korábban az ellenzékiek trikóját viselő mintegy 150 embert fogtak le, megakadályozva őket abban, hogy csatlakozzanak a tüntető tömeghez.

A rendőrség hatalmas útakadályokat helyezett el Kuala Lumpur számos részén, és a vízágyúkat is felvonultatott annak reményében, hogy ezzel elrettenti az embereket a tüntetéstől.

Najib Razak kormányfő pénteken arra kérte honfitársait, hogy ne vegyenek részt a megmozduláson. Egyben kilátásba helyezte: fontolóra veszik belbiztonsági törvény módosítását. Kormányilletékesek azonban nyomatékosan hangoztatják: a nemzetbiztonság megóvása érdekében szükség van a jogszabályra.

Jogvédő csoportok becslése szerint legkevesebb 17 személyt tartanak fogva a törvény alapján. Többségük ellen az a vád, hogy radikálisokkal állt kapcsolatban.

Az emberi jogokat védelmező aktivisták úgy tartják, hogy az évtizedekkel ezelőtt, még a brit gyarmati időben hozott törvényt időnként a kormányt bírálók bebörtönzésére és az ellenzéki vélemények elfojtására használják fel.