Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Beiktatták Ahmadinezsádot

2009.08.03. 13:25 Módosítva: 2009-08-03 13:25:49
Irán régi-új elnöke üzent a "beavatkozó kormányoknak", amelyek szerinte igazságtalanul léptek fel népével szemben. Közben elkezdődtek a tüntetők elleni perek.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője hétfőn hivatalos szertartás keretében jóváhagyta Mahmúd Ahmadinezsád elnökké választását.

Az arab nyelvű al-Alam állami televízió jelentése szerint a forradalom vezetője megerősítette Ahmadinezsád második, négyéves elnöki mandátumát.

Ahmadinezsádot június 12-én választották meg újra Irán elnökévé. A választás tisztaságát azonban főként a reformerők erősen kétségbe vonták, ami súlyos feszültséget váltott ki az iráni közéletében. A régi-új elnök szerdán teszi le a hivatali esküt a parlament előtt.

Az arrogancia és a szegénység ellen szavaztak

Hamenei a ceremónián úgy vélekedett, hogy az irániak Ahmadinezsád megválasztásával a világ arroganciája és a szegénység ellen szavaztak, és az igazság mellett foglaltak állást. "Kinevezem ezt a bátor, dolgos, erős és eszes embert a köztársaság elnökévé" - mondta.

Ahmadinezsád pedig elítélte, hogy külföldi országok - szerinte - beavatkoztak a választásba. "Azt mondom a beavatkozó kormányoknak, hogy igazságtalanságot követtek el a néppel szemben, és rosszul használták fel politikai és pénzügyi eszközeiket" - hangoztatta az elnök, aki szerint az iráni lakosság ismét az iszlám forradalom mellett foglalt állást az elnökválasztáson.

iran450

Az ünnepélyes aktuson nem jelent meg Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt elnök és a reformer szellemiségű Mohammed Hatami, aki két időszakot töltött Irán államfőjeként. A ceremóniáról távol maradt az elnökválasztás két vesztes jelöltje, Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi is. Mindketten az elnökválasztás eredményének megsemmisítését követelik, mert szerintük Ahmadinezsád csalással nyert. Emiatt törvénytelennek tartják a leendő új kormányt, amelynek összeállítására Ahmadinezsádnak két hete van.

Úgy hírlik, a konzervatív beállítottságú iráni törvényhozás akár el is vetheti az Ahmadinezsád által a testült elé terjesztendő kormánynévsort, ha azon az elnök csak a közvetlen környezetéből való személyeket tüntet fel.

Elkezdődtek a kirakatperek

Teheránban szombaton mintegy száz ember, köztük tekintélyes politikusok ellen kezdődött bírósági tárgyalás. A vád ellenük az, hogy a választás után részt vettek azokban a tömegmegmozdulásokban, amelyek kétségbe vonták a szavazás tisztességes lebonyolítását. Mint az ügyészek fogalmaztak, a vádlottak nemzetbiztonsági érdekek ellen cselekedtek, zavart keltettek a közrendben, és vandál cselekedetekre ragadtatták magukat.

Hatami vasárnap kirakatpernek nevezte a tárgyalást, amely ellenkezik az alkotmánnyal, a törvénnyel és az állampolgárok jogaival. Muszavi pedig úgy vélekedett, hogy a vallomásokat kínzással csikarták ki a vádlottakból. Mohammad Ali Abtahi - aki Hatami első mandátuma alatt kabinetfőnök volt, később alelnökké nevezték ki - az eljárás során "megbánást tanúsított", árulónak nevezte az egykori elnököt, és visszavonta állítását, hogy csalás történt az elnökválasztáson.