József, Bánk
-7 °C
0 °C

Bill Clinton Észak-Koreába tart

2009.08.04. 08:09
A volt amerikai elnök megpróbálja elérni a phenjani vezetésnél a sztálinista országban elítélt két amerikai újságíró szabadon engedését.
K EPA20090804010

A Yonhap dél-koreai hírügynökséget egy neve elhallgatását kérő magas rangú forrás tájékoztatta Clinton útjáról. Az értesülést hivatalos helyről nem erősítették meg.

Az amerikai-koreai Euna Lee-t és a kínai-amerikai Laura Linget, a kaliforniai Current TV munkatársait március közepén vették
őrizetbe a kínai-észak-koreai határ közelében, a Tumen folyónál, ahol filmfelvételeket készítettek az észak-koreai határövezetről. A Current TV szerint nők csempészetéről forgattak anyagot.

Phenjan azt állítja, az újságírók illegálisan behatoltak Észak-Korea területére, és katonai objektumokat igyekeztek felderíteni. A két nőt júniusban 12 év kényszermunkára ítélték illegális határátlépés és "ellenséges tevékenység" címén.

Korábban felmerült, hogy esetleg Észak-Koreába utazna közvetíteni Al Gore volt amerikai alelnök, aki a Current TV egyik alapítója. Amerikai tisztségviselők attól tartanak, hogy Phenjan fel akarja használni a két amerikai újságírót az észak-koreai nukleáris programról folyó nemzetközi vitában.