Slota a nyakunkra küldené az ENSZ-t

2009.08.04. 15:50 Módosítva: 2009.08.04. 18:02
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetői is megszólaltak a hétfői kislétai gyilkosság ügyében. Ján Slota szerint a magyar politikusok jobban tennék, ha a szlovák nyelvtörvény helyett a saját ügyeikkel foglalkoznának.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) érdeklődnie kellene a rasszista indítékú bűncselekmények magyarországi elszaporodása iránt, amely a roma kisebbség kiirtásához vezet - jelentette ki Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

"A tereken masírozó Magyar Gárda, a rendőrség passzivitása, a 64 Vármegye Mozgalom és a Nemzeti Őrsereg hosszú ideje tartó provokációi és megemlékezései az emlékműveknél, a Jobbik és programjának politikai elfogadása, az erőszak és a romák brutális legyilkolása - ez is a mai Magyarország valósága. A meggyilkolt roma anya az utóbbi két év alatt legalább a nyolcadik áldozat" - egészítette ki Slotát Rudolf Pucík, az SNS alelnöke.

Vizsgálóbizottságot követelnek

Pucík szerint ez szörnyű mérleg, a XXI. századi Európában szokatlan és elfogadhatatlan. "Ezzel a helyzettel nemcsak az Európai Parlamentnek (EP), de az ENSZ-nek is foglalkoznia kellene, mert már nemcsak az emberi jogok megsértéséről, hanem a romák etnikai megsemmisítéséről van szó Magyarországon - közölte az SNS alelnöke, aki szerint az EP-nek azonnal vizsgálóbizottságot kellene létrehoznia. Pucík bírálta a magyar politikusokat, mondván, hogy a hazai problémák helyett a szlovákiai államnyelvtörvénnyel foglakoznak.

"Azt javaslom a magyar politikusoknak, hogy a Szlovák Köztársaság belügyeibe való beavatkozás és a világ közvéleményének a félrevezetése helyett otthon tegyenek rendet, és a saját területükön meglévő súlyos politikai és gazdasági helyzettel foglalkozzanak" - fejtette ki Slota. Megjegyezte: a mai magyar politika szinte teljes mértékben kiirtotta az ország területén élő nemzeti kisebbségeket, és megfosztotta őket minden joguktól. Szerinte ezeket a tényeket két magyarországi kisebbségi ombudsman, Kaltenbach Jenő és Kállai Ernő is megerősítette.

A két szlovák politikus a hétfői kislétai roma-gyilkosságra reagált.

Duray bocsánatot kért a fasisztázásért

Duray Miklós írásban bocsánatot kért a Szlovák Nemzeti Párttól (SNS), és ezzel eleget tett annak a bírósági döntésnek, amelyre júniusban kötelezték a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnökét a szlovák pártot illető, sértőnek minősített egyik kijelentése miatt - közölte a Felvidék.ma szlovákiai magyar hírportál.

"Duray Miklós ma (kedden) közleményben tudatta velünk, hogy elküldte a Szlovák Nemzeti Párt pozsonyi székházába a bíróság által előírt levelet, és ezzel lezártnak tekinti a 2006-ban a Szlovák Nemzeti Párt részéről indított peres eljárást" - írja a hírportál.

Duray Miklósnak 2006 júliusában az Inforádióban azt mondta, a "szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt".  • Hírek
  • Árfolyam