Ervin
14 °C
22 °C

Magyar katonákat vetettek be a tálibok ellen

2009.08.05. 21:31
Katonai akció indult magyar katonai részvétellel Afganisztánban, melynek célja, hogy a közelgő választások előtt megtisztítsák Baglán tartományt a tálibokat támogató erőktől, számolt be a kínai hírügynökség. A Honvédelmi Minisztérium nem adhat részletes tájékoztatást NATO-hadműveletekről, de azt mondták: „a magyar katonák jól vannak”.

Magyar katonák részvételével indított katonai akciót az afgán hadsereg és a rendőrség az ország Baglán tartományában szerda reggel, jelentette Kabulból az Új-Kína hírügynökség. A Honvédelmi Minisztérium se nem cáfolta, se meg nem erősítette az Új-Kína hírét.

Abdul Ahad, a tartomány egyik magas rangú katonai vezetője a kínai hírügynökségnek elmondta, a Falcon (Sólyom) fedőnevű akció célja, hogy a közelgő választások előtt megtisztítsák a területet a tálibokat támogató erőktől, és így biztosítsák a tartomány biztonságát. A katonai vezető szerint a tálibokat, az al-Kaidát és más terrorszervezeteket támogató erők aktív tevékenységet folytatnak a tartományban.

A Honvédelmi Minisztérium úgy reagált a hírre, hogy az afganisztáni Baglán tartományban szolgáló magyar Tartományi Újjáépítési Csoport, illetve Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport folyamatosan végzi feladatait, "a magyar katonák jól vannak".

A közleményben hangsúlyozták, a tárcának a NATO-műveletek részleteivel kapcsolatban "nincs hatásköre tájékoztatást adni, ilyen információt kizárólag az ISAF parancsnokság tájékoztatásért felelős szerve adhat". Hozzátették, hogy folyamatban lévő műveletekről a NATO irányítás alatt tevékenykedő nemzetközi biztonsági erők (ISAF) sem szoktak részletes információkat adni a sajtónak, mert az veszélyeztetné a műveletek sikerét és az abban részt vevő katonák biztonságát.