Mihály
12 °C
21 °C

Puskagolyót küldtek Sarkozynek

2009.08.05. 13:54 Módosítva: 2009.08.05. 13:59
Nagy kaliberű vadásztöltényt tartalmazó levelet küldtek Nicolas Sarkozy francia elnöknek, a küldeményt biztonsági szolgálata bontotta fel.

Egy igazságügyi forrás szerint a levél az első jelek alapján hasonlít a korábbi küldeményekhez, amelyekkel az utóbbi hónapokban fenyegették meg az államfőt és több más francia politikai vezetőt. Egy sor, "A 34-es sejt harcosai" aláírású és lövedékekkel bélelt levelet küldtek Sarkozynak, a kormány tagjainak és különböző jobboldali politikusoknak már 2007 végén és 2008 elején.

2008 elején Montpellier-ben őrizetbe vettek és kihallgattak egy férfit, munkanélküli informatikust és tartalékos katonát, de azután elengedték. A most elfogott küldeményt is Montpellier-ben adták fel, és szerzője elsősorban az UMP jobboldali kormánypárt "régi gárdáját" támadta, "balesettel" fenyegetve meg őket. Hasonló levelet kapott Raymond Couderc béziers-i UMP-szenátor és polgármester is.

Az üggyel a terrorelhárító szolgálatok foglalkoznak. A halállal fenyegető levelek küldői Franciaországban három évig terjedő börtönre és 45 ezer euró pénzbüntetésre számíthatnak.