Emma
9 °C
26 °C

Halott a pakisztáni tálibvezér

2009.08.07. 06:37 Módosítva: 2009-08-07 13:05:14
A Dél-Vazirisztánban szerdára virradóra végrehajtott amerikai akcióban életét vesztette Baitulla Mehszúd felesége, egyik fivére és hét testőre. Már az akció után arról szóltak a hírek, hogy maga Mehszúd, az első számú pakisztáni közellenség is megsebesülhetett, sőt életét veszthette a rakétatámadásban. A hírt egy tálib parancsnok megerősítette.

Nagy valószínűséggel életét vesztette egy amerikai légicsapásban Baitulla Mehszúd, a pakisztáni tálibok vezetője, közölte pénteken a pakisztáni kormány belügyminisztere.

A Rehman Málik által elmondottakat névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesek is megerősítették, mindkét forrás hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre nincs bizonyíték a kezükben. "Okkal feltételezhetjük, hogy Mehszúd halott, de ezt egyelőre nem tudjuk minden kétséget kizáróan megerősíteni" - fogalmazott egy amerikai tisztségviselő.

A tálib vezér nem szerette ha fotózzák, ezen a 2008 májusában készült felvételen is csak hátulról, arcát alig mutatva látható (Fotó: Ijaz Mehmod)

A feltételezés szerint a terroristavezér augusztus 5-én, az apósa háza ellen amerikai robotrepülőgépekkel végrehajtott rakétatámadásban vesztette életét. Az Afganisztánnal szomszédos Dél-Vazirisztán régióban, Laddah faluban szerdára virradóra végrehajtott akció után pakisztáni hírszerzési forrásból közölték, hogy a légicsapásban életét vesztette Mehszúd felesége, a terroristavezér egyik fivére és hét testőre. Már az akció után felröppentek azonban olyan hírek, hogy Mehszúd is megsebesülhetett, sőt életét veszthette a rakétatámadásban.

Péntek délután jött a hír, hogy Kafajat Ullah tálib parancsnok, Mehszúd harcostársa az AP amerikai hírügynökségnek telefonon megerősítette a halálhírt. "Megerősítem, hogy Baitullah Mehszúd és felesége meghalt az amerikai rakétatámadásban Dél-Vazirisztánban" - mondta, de egyéb részletet nem közölt.

A terroristavezér apósának lerombolt háza (Fotó: Muhammad Kashif)

Sah Mehmúd Kuresi külügyminiszter szerint azonban "a száz százalékos bizonyossághoz a helyszíni ellenőrzés kell, és ha az megerősíti, ami csaknem bizonyos, akkor leszünk száz százalékig biztosak benne".

Az Egyesült Államok márciusban ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Mehszúdra, és ezt Iszlámábád további 615 ezer dollárral fejelte meg. A feltehetően az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal is kapcsolatban álló férfi az egyes számú közellenség Pakisztánban; a helyi hatóságok azt gyanítják, ő áll az elmúlt két évben a dél-ázsiai országban végrehajtott számos öngyilkos merénylet, lefejezések és egy sor másik gyilkosság mögött. A hatóságok az ő számlájára írják többek között azt a 2007. decemberi merényletet is, amelyben életét vesztette Benazir Bhutto korábbi pakisztáni kormányfő.