Mátyás
-6 °C
1 °C

Esélytelennek tűnik a szlovák nyelvtörvény megbuktatása

2009.08.08. 11:34
Valószínűleg nem sikerül a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) az alkotmánybíróság elé vinni a szlovákiai államnyelvtörvényt, mert kezdeményezéséhez a szlovák pártok között nem talált partnereket.

A szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szerint a nemrégiben elfogadott szlovákiai államnyelvtörvény rossz, de nem alkotmányellenes, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) pedig figyelemelterelő hadműveletnek tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártja alktománybíróság elé kívánja terjeszteni a jogszabályt, és nem kíván foglalkozni a témával. Ezzel gyakorlatilag esélytelenné vált az MKP-beadvány beterjesztése, írta az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szombaton.

A beadványban az MKP a júniusban elfogadott nyelvtörvény egyes módosításainak megsemmisítését kérné. Az alkotmánybírósági beadványhoz 30 képviselő aláírása szükséges, de a magyaroknak csak 20 képviselőjük van a pozsonyi parlamentben. Mindnyájan az MKP listáján jutottat be a parlamentbe, de öten kiléptek az MKP-ből és most az újonnan alakult párt, a Híd-Most színeiben politizálnak.

Az SDKU elnöke szerint a jogszabály nemcsak a kormányzó Irány-Szociáldemokráciának (Smer) és a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) jó, hanem az MKP-nak is: a témával mobilizálni tudja választóit. "Ebből a csetepatéból semmi jó nem származhat egyetlen szlovák állampolgár számára sem" – állítja Mikulás Dzurinda.

Csáky Pál, az MKP elnöke szerint a nyelvtörvényt minden demokratikusan gondolkodó politikusnak el kellene utasítania, ezért nem érti Dzurinda hozzáállását. A lapnak nyilatkozó Stanislav Janis, az SDKU frakcióvezetője nem tud arról, hogy a kérdésben a párton belül döntés született volna, de ő személyesen sem támogatná aláírásával a beadványt, mert feleslegesnek tartja.

"Most egy-egy alkotmánybírósági beadvány csak politikai gesztus, ugyanis a testület nem működik, a bíróság Robert Fico kormányának kiszolgálója" – mondta Janis.

Az MKP az európai színtéren kíván revánsot venni a kereszténydemokratákon – ha a KDH nem írja alá a beadványt, nem támogatják a párt jelöltjének megválasztását az Európai Néppárt alelnöki posztjára - olvasható a pozsonyi lapban.

Szlovákul kell

Az új nyelvtörvény a két szlovákiai magyar párt, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd egybehangzó véleménye szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait, és sérti jelenlegi jogállásukat Szlovákiában. A jogszabályt a szlovákiai magyar civil szervezetek, valamint a szlovák nyelvű sajtó is kritizálta. A szlovák politikai vezetés azonban azt hangoztatja, hogy a törvény a kisebbségi nyelvhasználatot nem érinti.

A módosított államnyelvtörvény többek között előírja, hogy a nyilvános érintkezésben ezentúl szlovákul kell használni a szlovákiai földrajzi elnevezéseket. A kórházakban, egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. A kisebbségi iskoláknak két nyelven kell vezetniük az összes dokumentációt. A községi hangosbemondókban először szlovákul kell elmondani a hirdetést, valamint mindenféle nyilvános felirat esetében először a szlovák feliratnak kell szerepelnie, utána az "egyéb nyelvűnek", miközben a szlovák feliratot nem lehet kisebb betűvel írni, mint a nem szlovákot. A nem szlovák szöveg csak a szlovák teljes fordítása lehet. Az emléktáblákon szlovák feliratnak is kell szerepelnie, amely nem lehet tartalmában rövidebb mint a kisebbségi nyelvű. Az emléktáblák feliratait a kulturális minisztériumban előzetesen jóvá kell hagyatni. A régi emléktáblákon maradhatnak az eredeti feliratok, nem fogják követelni a módosításokat. A kulturális és az oktatási-nevelési rendezvényeket két nyelven kell felvezetni, akkor is, ha ezt a közönségből senki sem igényli.