Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A meggyilkolt magyarországi romákra emlékeztek Pozsonyban

2009.08.10. 12:45
Békés szolidaritási demonstrációt tartott Pozsonyban a Szlovákiai Roma Kezdeményezés, a Magyarországon meggyilkolt romákra emlékeztek. A szervezet egy bajnai Gordonnak címzett tiltakozó levelet adott át Magyarország nagykövetének, mert attól tartanak, hogy a támadások Szlovákiára is átterjednek.

A magyarországi romákkal vállalt szolidaritást az a néhány tucat szlovák, akik Magyarország pozsonyi nagykövetsége előtt gyűltek össze hétfőn délelőtt. A gyertyás tüntetés, amivel a Magyarországon az utóbbi fél évben meggyilkolt romákról emlékezett meg a Szlovákiai Roma Kezdeményezés (RIS), békésen, incidensek nélkül zajlott le.

Alexander Patkoló, a RIS elnöke Bajnai Gordon magyar kormányfőnek címzett tiltakozó levelet adott át a nagykövetség diplomatáinak. Heizer Antal nagykövet találkozót kezdeményezett a szervezet képviselőivel, hogy részletesen megvitathassák a feleket érdeklő témákat. A RIS képviselői a meghívást elfogadták, közölte a diplomata.

"Jelenleg Magyarország a visegrádi csoport soros elnöke. Miután a roma probléma egyik kiemelt feladata az elnökségnek, javasoltam, hogy üljünk le és vitassuk meg. Magyarországon ugyanis nemcsak gyilkosságok vannak, sok pozitív dolog is történik roma ügyekben" - fejtette ki a nagykövet. Elmondta, a találkozót a közeli hetekben tartják.

Patkoló a tüntetés előtt újságíróknak azt mondta, attól tartanak, hogy a magyar kormány által állítólag megtűrt támadások Szlovákiába is átgyűrűzhetnek. Ezért szeretnék felszólítani a magyar miniszterelnököt, hogy cselekedjen. "Szeretnénk felrázni a közvéleményt. Nem maradhatunk csendben, mert ha így teszünk, a helyzetet mások még inkább kiélezik" - húzta alá Patkoló.

A romák és a többségi lakosság viszonya jelenleg Szlovákiában is a figyelem középpontjában van. A Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) polgári szervezet tüntetését az állítólagos roma terror ellen a kelet-szlovákiai Szentmihályfalván szombaton délután erőszakkal - gumibotokkal és vízágyúval - oszlatta fel a szlovák rendőrség. A roma szervezetek üdvözölték a rendőrség fellépését.

A sokak által szélsőjobboldalinak tekintett Szlovák Testvériség tiltakozó akciója reagálás volt arra az egy hete történt esetre, amikor két fiatalkorú roma a helyi futballpályán úgy megvert egy 65 éves férfit, hogy az elveszítette fél szemét. Az év elején gyilkosság is történt a faluban, amelynek elkövetője szintén roma volt.

A nagyszámú helyi lakos, aki a helyszínen követte az eseményeket, hangos bekiabálásokkal bírálta a rendőröket, mert megakadályozták a szélsőségesek felvonulását. "Szégyen", "Miért véditek a gyilkosokat?", "Minket verjetek, ne őket" és hasonló szemrehányásokat lehetett hallani. A község melletti romatelep aznap üres volt, lakosai elhagyták házaikat.

"Robert Fico kormánya súlyos milliókat költ a romákra, de a törvények betartását nem követeli meg tőlük. Azért vagyunk itt, hogy erre felhívjuk a figyelmet. A helyzet tűrhetetlen" - jelentette ki Marián Kotleba, a Szlovák Testvériség szellemi vezére.