Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Caplovic: A romaellenesség a szomszédoktól jön

2009.08.10. 21:35 Módosítva: 2009-08-10 21:35:39
Dusan Caplovic, a kisebbségekért felelős kormányfő-helyettes hétfőn a szlovák rádióban kijelentette, hogy a romaellenes hangulatot, mely a hétvégi, szentmihályfai neonáci tüntetésbe torkollott, külföldről szíthatják.

Az extrémizmus szlovákiai zéró toleranciájának elve nem engedi, hogy Szlovákiában Magyarországhoz hasonlóan gyilkosságokig fokozódjon a romaellenes hangulat, de meg kell akadályozni, hogy a határokon túlról begyűrűzzon Szlovákiába a szélsőségesség - idézte Dusan Caplovic, a szlovák kormány kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettesének nyilatkozatát a bumm.sk.

„Elsősorban meg kell akadályozni, hogy a szlovák környezetbe fokozatosan olyan elemek épüljenek be, melyek jelen vannak a szomszédos országokban, és melyeket a szomszédos kormányok, elsősorban a magyar kormány nem képes kezelni. Én azt hiszem, hogy ez az aktivitás, mely most játszodott le, szintén előkészített volt, és külföldről importálták“ – mondta Caplovic. Olyan pogromoktól, melyek Magyarországon vagy Csehországban előfordultak, nem tart. „Nálunk a zéró tolerancia elve érvényes, és érintse ez a romákat vagy nem romákat, Szlovákia bármely polgárát, abban a pillanatban, ha valaki úgy lép fel, hogy saját szabadságát mások szabadsága fölé emeli, nagyon keményen és kompromisszumok nélkül lépünk fel ellene jogi normáink keretein belül“ – mondta a kormány alelnöke.

Caplovic szerint nem jön létre Szlovákiában új szélsőséges párt. „Ezt olyan szélsőséges dolognak tartom, amely nem való Szlovákiába, és erősen hiszem, hogy egy ilyen programmal rendelkező párt, mely xenofóbiát hirdet mások ellen az országban, nem jöhet létre azon elvek alapján, melyeket a belügyminisztérium hagyott jóvá“ – véli Caplovic. A szélsőségességet szerinte a válság nyomán kialakult szociális különbségek hívták életre, a probléma összeurópai hatású. Szerinte a szociális problémákat olyan csoportok használják ki populista módon, melyek sovinizmusa és intoleranciája nem való a 21. századba.

Anina Botosová romaügyi főbiztos két hónappal ezelőtt mondott le posztjáról. Utódját valószínűleg a kormány augusztus 19-i ülése után nevezik ki. Caplovicnak sok jelöltet ajánlottak, főleg roma szervezetek. A kormány alelnöke azonban nem szeretne olyan főbiztost, aki valamilyen módon köthető a roma szervezetekhez. Szerinte ez felesleges problémákat váltana ki. Olyan embert akar, aki független, roma származású, de nem csak a roma kisebbséget, hanem a többségi nemzetet is meg tudja szólítani.