Móric
9 °C
15 °C

Felhagyna a dinnyetermesztéssel az orosz Obama

2009.08.10. 09:47 Módosítva: 2009.08.10. 10:02
Nem sok esélyt jósolnak Joaquim Crimának, a Bissau-Guineában született és 20 éve Oroszországban élő fekete bőrű férfinek, aki úgy döntött, elindul az őszi önkormányzati választásokon. Küzdeni akar a korrupció ellen, és fejleszteni akarja a térséget.

Barack Obama amerikai elnök nyomdokaiba akar lépni az Oroszországban élő, és Bissau-Guineában született Joaquim Crima. A fekete férfi Szrednaja Aktuba körzet élén kezdené politikai pályafutását, az októberi önkormányzati választásokra már nyáron elkezdett kampányolni, írja a Huffington Post. A körzet összesen 18 városában és kisebb településén 55 ezer ember él.

crima

Mivel Oroszországban ritka, hogy választásokon fekete bőrű jelölt indul, egyre többen az orosz Obamának kezdik nevezni. „Emberként és politikusként is szeretem Obamát, mert bebizonyította, amit a világ lehetetlennek gondolt. Bizonyára tudok tőle tanulni” - fogalmazott a 37 éves Crima. „A város és Oroszország készen áll a változásra.”

Crima azt ígéri, hogy küzdeni fog a korrupció ellen, és fejleszti a Volga mentén lévő településeket, így például ivóvizet akar eljuttatni minden háztartásba. „A körzet jelenlegi vezetője 10 éve van hatalmon, de semmi változást nem tudott elérni” - vélekedik Crima. A helyiek azt beszélik róla, hogy rengeteg területet adott el külföldieknek, a nyereségből épített magának egy villát, és vásárolt egy repülőt.

Megválasztásának nincs sok esélye: nem rendelkezik az ehhez szükséges kapcsolatrendszerrel, illetve az orosz társadalom nagy részébe mélyen beleivódott a rasszizmus. „Gyakran éri támadás a feketéket akár a metrón, akár a piacon” - fogalmazott Lydia Troncale, a moszkvai székhelyű, afrikai bevándorlókkal foglalkozó protestáns lelkészség munkatársa. Decemberben például egy fekete bőrű amerikai cserediákot megkéseltek Volgográdban, a támadásnak a rendőrség szerint rasszista indítéka volt.

Nem köztünk nőtt fel, és ha a házam építéséhez szükséges engedélyeket kell megszereznem, nem tud segíteni, hiszen ő maga sem tudja, mit kell tenni ezért, vélekedett egy lakó Crimáról. Létezik olyan vélemény is, hogy a személyes szimpátia miatt mindenképp rá kell szavazni. Többen ugyanakkor kinevetik őt naivitása miatt, mikor fehér ingében és sötét nyakkendőjében végigvonul az utcákon, de sokan megrázzák a kezét.

Az egyik bolt tulajdonosa azt mondja, hogy nem fog rá szavazni, mert „nem akar Afrikában élni”. Valaki más úgy fogalmaz: „nem fogok fekete jelöltre szavazni”.

Crima 1989 óta él Oroszországban, egyetemi tanulmányait a volgográdi tanárképzőn végezte, és megszerezte az orosz állampolgárságot. Egy helyi nőt vett feleségül, van egy 10 éves gyerekük. Anyanyelvi szinten beszél oroszul, családjával dinnyetermesztéssel foglalkoznak, 20 hektáros földjükön 20 embert foglalkoztatnak. Crima csodálja Vlagyimir Putyin miniszterelnököt.