Ervin
14 °C
21 °C

Fiatalok zavarogtak Párizsban

2009.08.10. 13:59 Módosítva: 2009-08-10 16:41:45
Nyugalomra intett a francia belügyminiszter, miután fiatalok égő benzines palackokkal dobálták meg a rendőröket, a tűzoltókat és a mentőket Párizs egyik külvárosában. A zavargások azért törtek ki, mert meghalt egy pizzafutár, aki állítólag a rendőrök elöl menekült.

Több tucat fiatal gyújtogatott és rombolt hétfőre virradó éjszaka Párizs egyik elővárosában, miután tisztázatlan körülmények között meghalt egy társuk, aki a rendőri ellenőrzés elől próbált meg elszökni.

Az eset vasárnap éjjel történt Bagnolet lakókörzetben, Párizs keleti peremén. A tizenéves fiú motorkerékpáron utazott, és amikor észrevette az ellenőrző pontot, megpróbált elhajtani. Eközben elvesztette uralmát a jármű fölött, és halálos balesetet szenvedett.

Csaknem negyven fiatal emiatt gépkocsikat kezdett gyújtogatni, és ablakokat tört be. Molotov-koktélokat hajigáltak a rendőrökre, a mentőkre és tűzoltókra is. Összesen 29 gépkocsi égett ki. Valaki egy lőfegyverrel rálőtt a rendőrökre is. A rendet a kiérkezett erősítés állította helyre. Egy embert letartóztattak.

Brice Hortefeux belügyminiszter nyugalomra intett, megígérve, hogy aprólékosan kivizsgálják a haláleset körülményeit.

A belügyminiszter azt is közölte, hogy augusztus 31-re összehívott egy tanácskozást kormánytisztviselők, és külvárosi egyesületek képviselőinek részvételével, hogy megpróbáljanak valamit tenni a békés tárgyalások érdekében az erőszaktól uralt külvárosokban.

2005 őszén két fiatal halt meg, amikor a rendőrök elöl menekülve agyoncsapta őket az áram egy trafóházban. A történtek miatt évtizedek óta nem tapasztal hevességű zavargások törtek ki Franciaország külvárosaiban.