Diána
12 °C
21 °C

Életfogytiglani börtönre ítélték a 90 éves háborús bűnöst

2009.08.11. 13:31
A német utásztiszt 1944 júniusában 14 olasz civil meggyilkolására adott parancsot.
Scheungraber

Egy müncheni bíróság bűnösnek találta a 90 éves Josef Scheungrabert, amiért utásztisztként parancsot adott a gyilkosságokra. A BBC cikke szerint 2006-ban egy olasz katonai bíróság ugyanezért már életfogytiglani börtönbüntetésre elítélte, de a férfi akkor a német kiadatási szabályok lazaságát kihasználva nem jelent meg a tárgyaláson.

Az eset 1944 június 26-án, a toszkánai Falzano di Cortona faluban történtek.Olasz partizánok egytámadás során megöltek két német katonát. Megtorlásul a németek a közeli faluban lelőttek egy 74 éves asszonyt és három férfit, majd 11 embert betereltek egy épületbe, amit rájuk robbantottak.

Scheungraber mindvégig tagadta a bűnösségét: szerinte átadta a foglyokat a katonai rendőröknek, és többet nem tud a sorsukról. Védői a felmentését kérték, mivel szerintük ellentmondásosak a 65 év elteltével megtett tanúvallomások.

A teljesen egészségesnek tűnő Sheungraber a müncheni ítélethirdetésen hagyományos bajor zakóban jelent meg. A bíróság szerint a Wehrmacht 25 éves hadnagyaként ő rendelte el a brutális gyilkosságokat, de bizonyítékok hiányában csak tízrendbeli gyilkosságban találták bűnösnek.

A fő bizonyítékot az egyetlen túlélő szemtanú, az akkor 15 éves Gino Masseti tanúvallomása jelentette, aki a müncheni tárgyaláson is megjelent.

Scheungraber évtizedekig szabad emberként élt a München melletti Ottobrunn városában. Egy tervezőirodát vezetett, és a városi tanácsba is beválasztották. Emellett bútorboltja is volt, részt vett a német veteránok felvonulásain, és kitüntetést kapott a város szolgálatáért.