Géza
-11 °C
-4 °C

Elítélték a Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőt

2009.08.11. 08:42 Módosítva: 2009-08-11 09:54:13
Bűnösnek találta a bíróság kedden Mianmarban Aung Szan Szú Kjit. A Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőnek nem kell börtönbe vonulnia, házi őrizetben marad további tizennyolc hónapig.

A 64 éves Nobel-békedíjas vezetőt azzal vádolják, hogy megsértette a házi őrizet szabályait: két napig rejtegetett egy amerikai férfit, aki úszva titokban bejutott az ellenzéki személyiség tóparti házába. Az amerikai férfi ellen birtokháborítás a vád.

Az 54 éves, mormon vallású John Yettaw azt vallotta a bíróság előtt, az Úr küldte Szú Kjihez, hogy figyelmeztesse az asszonyt, veszélyben van, meg akarják ölni.

Az amerikai ügyében szintén kedden hoztak döntést: súlyos büntetést kapott. Három vádpontban - többek között tiltott helyen való fürdőzés címén - összesen hét év szabadságvesztésre ítélték, ebből négy évet kényszermunkával súlyosbítva.

000T TRHkg2602711

A május 18-án kezdődött perben a vád 23 tanút vonultathat föl, a védelem mindössze kettőt. Aung Szan Szú Kji támogatói szerint a mianmari katonai junta ürügyül használja az amerikai férfi esetét arra, hogy őrizetben tartsa az ellenzéki vezetőt a jövő évre tervezett választások alatt. Aung Szan Szú Kji az elmúlt húsz évből csaknem 14 évet őrizetben töltött, ennek java részét ranguni rezidenciáján.