Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Folytatódtak a zavargások Párizsban

2009.08.11. 09:08
A fiatal pizzafutár halála miatt utcára vonult tüntetők hétfő éjjel újabb gépkocsikat és kukákat gyújtottak fel, és kövekkel dobáltak meg egy rendőrőrsöt a francia főváros egyik külvárosában.

Párizsban azután kezdődtek az utcai megmozdulások, hogy egy 18 éves pizzafutár vasárnap életét vesztette, miközben az őt igazoltatni akaró rendőrök elől menekült. A tüntetők szerint az igazoltató rendőrök üldözés közben nekimentek autójukkal a fiú motorjának. Brice Hortefeux belügyminiszter közölte: az ügyet már vizsgálják, de a járőrök tagadták, hogy nekimentek volna a motornak. A rendőrség tájékoztatása szerint a fiú motorjával áthajtott egy építkezésen, de elvesztette az uralmát a jármű fölött, és nekirohant egy korlátnak. A rendőrök mentőt hívtak, de útban a kórház felé a fiatalember meghalt.

Az utcára vonult fiatalok vasárnap este 29 kocsit gyújtottak fel, betörték egy középiskola épületének és több üzletnek az ablakait. A hatóságok kedd hajnali tájékoztatása szerint a randalírozás hétfő éjjel is folytatódott: a fiatalok nem csak újabb kocsikat, de egy autóbuszt is felgyújtottak, és rátámadtak egy, a Párizs keleti külvárosának számító Bagnolet-ban álló rendőrőrsre.

000T TRHkg2636455

Az eset négy évvel azután történt, hogy egy másik rendőrségi incidens miatt zavargások törtek ki Párizsban: 2005 őszén két fiatal vesztette életét, amikor a hatóság elöl menekülve megrázta őket az áram egy trafóházban. A történtek miatt két hétig tartó zavargások kezdődtek Párizsban, amelyek az ország több más városára is átterjedtek.