Gerzson
-3 °C
2 °C

Válságban az orosz-ukrán kapcsolatok

2009.08.11. 10:36
Az új orosz nagykövet egyelőre nem foglalja el az állomáshelyét Kijevben. Az orosz elnök nyílt levelében válságosnak nevezte a két ország kapcsolatát az ukrán vezetés oroszellenes irányvonala miatt.

Dmitrij Medvegyev levelét kedden a Kreml sajtószolgálata tette közzé, az elnök emellett videoblogjában fejtette ki döntésének okait. A kapcsolatokat rontó tényezők között említette, hogy Ukrajna a tavalyi kaukázusi konfliktusban oroszellenes álláspontra helyezkedett, s fegyvereket szállított Grúziának. Kijev a meglévő megállapodások ellenére nehezíti az orosz Fekete-tengeri Flotta működését.

Az ukrán lakosság véleményét (és Moszkva álláspontját) figyelmen kívül hagyva továbbra is kitartóan törekszik a NATO-tagságra, akadályozza a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődését, kampányt folytat az orosz nyelv kiszorítására az ukrajnai tömegtájékoztatásból, és eltorzítja a történelem tényeit – áll a levélben.

Az elnök hozzátette: a legfelső ukrán vezetés Oroszország megkerülésével megállapodott az EU-val az orosz gáz szállításával összefüggő kérdésekről, és olyan megállapodást írt alá, amely ellentmond a januárban tíz évre megkötött orosz-ukrán gázszállítási szerződésnek. Emlékeztetve Kirill pátriárka minap tett ukrajnai látogatására, megemlítette, hogy Kijev beavatkozik az orosz ortodox egyház belügyeibe. Végül a posztszovjet térségben példátlannak nevezte, hogy Kijev követelte két orosz diplomata visszahívását.

Medvegyev levelében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz nép továbbra is testvérinek tekinti az ukránt, s egyelőre a humanitárius együttműködést erősíti, így egyebek mellett orosz tudományos-kulturális központokat nyit több ukrajnai városban. Az orosz államfő a közös történelmi örökségre hivatkozva reményének adott hangot, hogy hamarosan új idők következnek, a választások utáni új ukrán vezetés kész lesz bővíteni a kétoldalú kapcsolatokat, így azok a stratégiai partnerség szintjére emelkednek majd. Ez felel meg ugyanis a két nép szándékának és az európai biztonság erősítésével összefüggő követelményeknek.

A levél közzététele nyomán Alekszandr Osztrovszkij, az állami duma FÁK-államokkal foglalkozó bizottságának elnöke az Interfax hírügynökségnek kijelentette: levelével Medvegyev megmutatta az ukrán népnek, hogy Oroszország jó kapcsolatokra törekszik, s hogy ennek egyetlen akadálya Viktor Juscsenko ukrán államfő. A képviselő hozzátette: szívesen látna hasonló lépéseket más FÁK-államokkal szemben is, amelyeknek vezetői magukat Moszkva stratégiai partnereinek nevezik, de ezzel ellentétesen cselekszenek.

Vlagyimir Zsarihin, a FÁK-államok Intézetének politológusa nyíltan kimondta: Medvegyev levele, a nagykövet elutazásának elhalasztása diplomáciai lépés, amely hatással lehet a küszöbönálló ukrajnai elnökválasztási kampányra.