Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Kétezer tuszi halála szárad a lelkén

2009.08.12. 15:10
A Kongói Demokratikus Köztársaság hatóságai őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő tervelte ki legalább 2000 tuszi megölését az 1994-es ruandai népirtásban.

Gregoire Ndahimanát kongói katonák fogták el a közép-afrikai ország keleti határa mentén zajló hadműveletben. A katonai akció célja a ruandai kormány megdöntéséért küzdő hutu lázadó szervezet (FDLR) tevékenységének a felszámolása. A hutu férfi az FDLR fegyveresei között rejtőzködött - közölte szerdán Lambert Mende kongói tájékoztatási miniszter.

daMásfél évtizeddel ezelőtt Ndahimana a helyi közigazgatás tisztviselője volt a Kivumu nevű ruandai városban. Az 1994 áprilisában kezdődött öldöklés száz napja alatt 800 ezer tuszi és mérsékelt hutu esett áldozatul szélsőséges hutuk bosszújának. A ruandai népirtás ügyében illetékes nemzetközi bíróság (ICTR) vádirata szerint Ndahimana legalább kétezer tuszi halálért felelős. A legtöbbjüket akkor ölték meg, amikor hutuk buldózerek segítségével lerombolták azt a templomot, ahol menedéket kerestek üldözőik elől.