Móric
9 °C
15 °C

A dán rendőrség berontott egy templomba

2009.08.13. 23:36
Szerdán éjjel a dán rendőrség őrizetbe vett tizenhét iraki menekültet, akik május óta laktak az egyik koppenhágai templomban. A Dániába érkező iraki menekültek hazatoloncolása ellen többen felszólaltak már az országban, csütörtök este szimpátiatüntetést is tartottak a fővárosban.

A dán rendőrség szerda éjjel erővel távolított el tizenhét irakit egy protestáns templomból Koppenhágában, írja a BBC. Az akció során öt tüntető is őrizetbe vettek, akik megpróbálták megakadályozni, hogy a rendőrök behatoljanak az épületbe, amelyben még májusban szállásolták el magukat a menekültek. A tizenhét férfi mellett további két irakit őrizetbe vettek, akik kapcsolatban állhattak a menekült csoporttal.

Az iraki menekültek korábban nem kaptak tartózkodási engedélyt Dániában, ezért kitoloncolták volna őket, azonban megpróbáltak kibújni az intézkedés elől, amikor berendezkedtek a templom alagsorában.

"Fél percen belül vagy harminc rendőr hatolt be a templomba, és elzárták a kijáratokat" - mondta a rendőri intézkedés ellen kivonuló egyik dán aktivista a szerda éjszaka akcióról. A riadt irakiak székekkel és gyertyatartókkal a kezükben az oltár körül gyűltek össze, közülük többen öngyilkossággal fenyegetőztek.

"Mindenképpen békés megoldást akartunk találni a helyzetre" - mondta Flemming Steen Munch, a koppenhágai rendőrség szóvivője. A rendőrök két órán keresztül néztek farkasszemet az irakiakkal, de sikerült elkerülniük az erőszakot. Végül az irakiak feladták, és elszállították őket.

"Teljesen megdöbbentett, ami történt. Szomorú nap ez országunk, a társadalom és a dán egyház számára. Megsértették szent helyünket" - mondta Per Ramsdal tiszteletes, aki szerint a rendőrök feldúlták templomát. Dánia korábbi miniszterelnöke, Poul Nyrup Rasmussen is bírálta a rendőri akciót, csütörtök este pedig sokan az utcára vonultak Koppenhágában, hogy kifejezzék együttérzésüket az iraki menekültek felé.

Brian Mikkelsen igazságügyi miniszter ugyanakkor védelmébe vette az akciót. Nincs különleges elbánásra mód, csak azért, mert valaki egy templomot foglalt el, mondta.

A most őrizetbe vett iraki menekültek mellett mások is érkeztek az ázsiai országból Dániába. A dán bevándorlási miniszter, Birthe Roenn Hornbech korábban azt állította, hogy megállapodtak az iraki hatóságokkkal, hogy kétszázötvennél is több iraki menekültet hazaküldenek. Núri al-Maliki iraki miniszterelnök ugyanakkor tagadta, hogy bármi ilyesmiről megegyeztek volna.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége (UNHCR) és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet bírálta a dán kormány kitoloncolási terveit. Szerintük egyelőre még túl bizonytalan ahhoz a helyzet Irak több területén, hogy visszatoloncolják a menekülteket.