Márk
13 °C
28 °C

Rezgő párnák is figyelmeztetnek a veszélyre

2009.08.13. 15:26
A Katrina-évforduló kapcsán a fogyatékkal élők mentésének nehézségeire hívták fel a figyelmet az Egyesült Államokban. Egy most közzétett jelentés több jó ötletet is felvet.

Négy évvel a Katrina hurrikán pusztítása után közzétettek egy jelentést, amiből kiderül, hogy a katasztrófavédelmi kitelepítési tervekben milyen kevés figyelem irányul a mozgássérültekre, írja a Washington Times.

2004-ben az akkori elnök, George W. Bush rendeletben kötelezte a szövetségi és az egyes államok kormányzatait, hogy a vészforgatókönyvek legyenek tekintettel a fogyatékkal élők speciális igényeire. Ezek a tervek végül nagyon hiányosak lettek, olvasható a Fogyatékkal Élők Országos Tanácsa által közzétett dokumentumban.

000 Was86958

Sokszor a veszélyről sem értesülnek

Az 500 oldalas jelentés amiatt is bírálja a döntéshozókat, hogy nem mérték fel, vészhelyzet esetén mennyi pénzre és milyen felszerelésekre van szükségük. Külön figyelmet kellene szentelni a vakvezető kutyák mentésére és a mozgássérültek szállítására. Ráadásul a látás- és hallássérültek sokszor már a veszélyről sem értesülnek, hiszen az autókra kihelyezett hangosbemondók, a szirénák, a rádió- vagy tévéadások vészhelyzet esetén nem a leghatékonyabb módjai az ő értesítésüknek.

A dokumentum a problémák mellett számos megoldási javaslatot is
tartalmaz. Példaként említi többek között a Virginia államban található
Pittsylvania megyében alkalmazott megoldást. A helyi önkormányzat 5000 dollárt áldozott a fogyatékkal élők biztonságának növelésére: ők
vészhelyzet esetén rádióadóval ellátott rezgő párnákkal figyelmezetetik a látás- és hallássérülteket.

Máshol a már rendelkezésre álló technológia is elég a hatékonyabb figyelmeztetéshez: Oklahomában a siketeket a meteorológiai intézet e-mailben és csipogóikon értesíti a közeledő tornádókról.

000 Was87764

Már nem az első bírálat

Ez nem az első alkalom, hogy felkészületlenséggel vádolják a katasztrófavédelmet. 2006 nyarán a belbiztonsági tárca arra figyelmeztetett, az Egyesült Államok nincs felkészülve egy nagyszabású terrorakció kivédésére vagy egy újabb nagy erejű hurrikán elhárítására. A leggyengébb pontnak akkor is az evakuálást nevezték.

A Katrina hurrikán az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája volt. Több mint 1800-an meghaltak, 700-an eltűntek, több százezren váltak hajléktalanná. Az anyagi kár meghaladta a 90 milliárd dollárt.