Zsófia
17 °C
21 °C

Kínában átvizsgálják a szervátültetéseket

2009.08.13. 17:44 Módosítva: 2009.08.13. 17:51
A kínai hatóságok megvizsgálják a szervátültetéseket végző kórházakat, mivel többször is felmerült, hogy egyes intézmények komoly pénzekért külföldieknek végeznek illegális szervátültetéseket. A vizsgálatra azért is szükség van, mert évente kétmillió kínainak lenne szüksége szervátültetésre, de a donorok hiánya miatt csak húszezer műtétet tudnak elvégezni.

Vizsgálatot indított a kínai egészségügyi tárca a szervátültetéssel foglalkozó kórházakban, mivel egyes hírek szerint néhány intézményben illegális műtéteket végeznek el külföldi betegeken, akik hajlandóak jóval magasabb árat is fizetni a beavatkozásokért, jelentette az állami sajtó csütörtökön.

A kínai egészségügyi minisztérium és a nemzeti szervátültetési bizottság által alakított csoport 164 olyan orvosi intézményben vizsgálódik, amelyek végezhetnek szervátültetést, közölte a China Daily angol nyelvű napilap. A minisztérium eddig tizenhat olyan kórházat talált, melyek nem tettek eleget a szervátültetési szabályoknak. Azoknak az intézményeknek, melyek elbuknak a minisztériumi vizsgálatokon, a hatóságok visszavonják az engedélyét.

Néhány kórház illegálisan adott el szerveket külföldi szervturistáknak azért, hogy növeljék bevételeiket. Ezek közül három intézményt már megbüntettek 2008-ban, írta a kínai újság. A minisztérium már indított egy vizsgálatot 2009 februárjában is, miután a Kyodo japán hírügynökség közölte, hogy tizenhét japán turista fejenként 595 ezer jüant (kb. 16 millió forint) fizetett máj- és veseátültetésekért egy dél-kínai kórházban. Ezek a műtétek általában 100 ezer jüanba (2,7 millió forint) kerülnek.

"Mindenkinek lehetővé fogjuk tenni, hogy eldönthesse, melyik kórházba menjen minőségi és etikus szervátültetésekért" - nyilatkozta egy minisztériumi alkalmazott.

Kevés donor van Kínában

Kína 2007-ben bevezetett egy szabályt, amely bünteti a szervkereskedést bármilyen formáját, és létrehozott egy nemzeti donor rendszert is. Hivatalos becslések szerint évente közel kétmillió kínainak van szüksége szervátültetésre,de csak húszezer operációt tudnak elvégezni a donorok hiánya miatt, írta a China Daily.

Egy magát megnevezni nem kívánó sebész elmondta, hogy a kórház, ahol dolgozik még mindig végez transzplantációs műtéteket külföldieknek, akik hajlandóak többet fizetni. "A kórházak meg tudják hamisítani a külföldiek személyazonosságát, így csapják be a hatóságokat" - nyilatkozta az orvos.

A kínai Vöröskereszt és az egészségügyi minisztérium tervei szerint fel fognak állítani egy független donor rendszert a betegek várólistájával. "Nyilvánossá fogunk tenni egy várólistát, ezzel próbáljuk biztosítani a szervek beszerzését és elosztását tiszta és korrekt körülmények között" - nyilatkozta az egészségügyi tárca illetékese.