Egy napot élt a gázai emirátus ura

2009.08.15. 10:41
Szimplán őrültnek minősítette a Hamász belügyminisztériuma Abdel-Latif Msuzát, azt a szalafista vezetőt, aki pénteken kiáltotta ki az emirátust a Gázai öveztben. Híveivel a Hamász rendőrsége gyorsan végzett, az új emír is meghalt: egy nappal államának kikiáltása után egy robbanásban vesztette életét.

Egy robbanás végzet Isten Harcosainak a vezetőjével, a szalafista Abdel-Latif Muszával, alig egy nappal azután, hogy kikiáltotta az istenuralomra alapuló gázai emirátust. A bejelentés pillanatában a mecseten kívül mintegy száz, pakisztáni stílusú öltözéket viselő fegyveres tartott erődemonstrációt, ám nyomban le is csapott rájuk a Gázai övezetet ellenőrző Hamász rendőrsége. Az emirátus alapítói elbarikádozták magukat az épületben, tűzharc tört ki, amiben 13 fegyveres meghalt, és 85 ember megsebesültek, köztük polgári személyek, gyerekek is.

A Hamász egyik biztonsági tisztviselője, aki kérte neve elhallgatását, szombat reggel közölte, hogy a harcok során egy robbanásban meghalt Abdel-Latif Musza, a szalafista csoport vezetője. Az "Isten Harcosainak" színpadias akciója jól példázza, hogy vannak olyan iszlamista csoportok, amelyek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz ideológiailag kötődve egy pánarab mozgalmat hirdetnek, szemben a Hamász palesztin nemzeti identitásával.

Az ősökben hisznek

A szalafizmus az iszlám szunnita ágának egy olyan különösen szigorú irányzata, amely "a tiszta tanítást" hirdeti, a jámbor ősöket állítja példaképül a muzulmánoknak (szalafi azt jelenti: az elődök, az ősök). A szalafizmus szülőföldje Szaúd-Arábia.

A csoport két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy jelen van a Gázai övezetben. Ennek ellenére Iszmail Hánije, a Hamász gázai kormányának vezetője a pénteki igehirdetésen tagadta, hogy az övezetben külföldi iszlamista harcosok, az iraki és az afganisztáni háború veteránjai tartózkodnának. „Ilyenek nincsenek a Gázai övezet földjén, ez cionista propaganda”, jelentette ki. A Hamász belügyminisztériuma szerint Abdel-Latif Musza (az al-Kaidán belül használt mozgalmi nevén Abu al-Núr al-Makdeszi) "őrült".  • Hírek
  • Bankszámla