Kalapáccsal vertek agyon tálibokat

2009.08.16. 14:03 Módosítva: 2009.08.16. 14:45
Megöltek tizennyolc tálib lázadót Pakisztánban, akikkel névtelenül nyilatkozó katonai források szerint feldühödött falusiak végeztek a Szvat-völgy különböző részein.

Tizennyolc halott tálibot találtak Pakisztán északi részen, akiket a hatóságok feltételezése szerint feldühödött helyiek gyilkoltak meg, írja helyi forrásokra hivatkozva az AFP. "Ezek a lázadók nem katonai akcióban vesztették életüket. Falusiak löhették le őket, néhányukat kalapáccsal gyilkolták meg" - mondta egy névtelenül nyilatkozó tiszt.

A hadsereg névtelenül nyilatkozó tisztje azt mondta, hogy a tizennyolc iszlamista holttesteit a Szvat-völgy különböző pontjain találták meg. Hozzátette, hogy a lázadókat olyan helybeliek ölték meg, akik féltek a tálibok visszatérésétől. Atifur Rehman, a Szvat-völgy egyik vezető tisztviselője megerősítette, hogy tizennyolc holttestet találtak, azonban ennél többet nem árult el.

A pakisztáni hadsereg 2007 óta harcolt a tálibokkal az ország leglátogatottabb síparadicsomának helyet adó Szvat-völgyben, de a pakisztáni vezetés 2009 februárjában egy amerikai részről élesen bírált megállapodás értelmében a tálibok fegyverletételéért cserébe bevezette az iszlám törvénykezést a körzetben. A tálibok azonban április végén felrúgták a békét, és a Szvattal szomszédos körzetekbe behatolva már a fővárostól alig száz kilométerre is az egész ország talibanizációját hirdették.

A hadsereg végül nagyszabású offenzívát indított, és a nyár elején megtisztította a völgyet a lázadóktól. A harcok miatt otthonukból elmenekült több tízezer helyi lakos visszatérhetett otthonába, azonban közülük sokan attól tartanak, hogy a táliboknak sikerül visszaszerezniük befolyásukat a Szvat-völgyben, mások pedig házuk elvesztése miatt okolják a lázadókat.

A környező körzetekben az elmúlt hetekben is folytatódtak a harcok, és az előző héten több forrás is megerősítette, hogy egy Dél-Vazirisztánban végrehajtott amerikai légicsapásban a pakisztáni tálibokat vezető Baitulla Mehszúd is életét vesztette.  • Tippek
  • Bankszámla