Móric
9 °C
15 °C

Kétszáz brit katona halt meg Afganisztánban

2009.08.16. 09:34 Módosítva: 2009.08.16. 18:14
Meghalt szombaton egy brit katona, aki Afganisztánban egy robbanásban sebesült meg. Halálával 200-ra nőtt az ázsiai országban 2001 óta elesett brit katonák száma.

A Royal Welsh ezred második zászlóaljának katonája csütörtökön sebesült meg járőrözés közben egy út szélén elhelyezett pokolgép robbanásában a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, és szombaton egy angliai katonai kórházban meghalt.

Aznap három brit katonák öltek meg út menti robbanószerkezetek Afganisztánban, a szombaton elhunyt férfi azonban éppen a kétszázadik brit áldozata volt az afganisztáni küldetésnek.

Gordon Brown brit kormányfő nagyon tragikusnak nevezte, hogy az elesettek száma elérte a kétszázat. Kijelentette, hogy a brit csapatok létfontosságú küldetést teljesítenek Afganisztánban annak megakadályozására, hogy az al-Kaida Nagy-Britanniában és máshol elkövetendő merényletek előkészítésére használja fel az országot.

"Elkötelezettségem világos, Afganisztán stabilabbá tételével biztonságosabbá kell tennünk Nagy-Britanniát" - szögezte le a kormányfő.

Körülbelül kilencezer brit katona állomásozik Afganisztánban, többségük a lázadók tűzfészkének számító déli Hilmend tartományban. Júliusban 22 brit katona esett el.

Fontos győzelmet arattak

Az afgán hadsereggel együttműködő nemzetközi egységek több mint harminc tálib lázadót öltek meg egy éjszakai összecsapásban az ország keleti részén található Hoszt tartományban, jelentette be az afgán védelmi minisztérium vasárnap.

A támadás célja az volt, hogy a területet biztosítsák a csütörtöki elnökválasztás előtt. Az általános gyakorlattal szemben, miszerint a tálibok magukkal viszik elesett társaik tetemét, ez most nem sikerült nekik. Megállapították, hogy a halottak között tíz külföldi harcos is van, közölte a védelmi minisztérium.