Márk
13 °C
28 °C

Áttették Santa Cruzba a Flores-ügyet

2009.08.17. 19:05 Módosítva: 2009-08-17 19:05:09
Evo Morales bolíviai elnök attól tart, az ellenzéki fészekben elsikkadhat az állítólagos terroristák pere. Mindenesetre a dél-amerikai országban megszigorították a beutazók ellenőrzését.

A bolíviai legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy a terrorizmussal kapcsolatos, úgynevezett Rózsa Flores-ügyet a fővárosból adják át a Santa Cruz-i bíróságnak, ahol az állítólagos terrorista csoportot felszámolták.

A döntés nagy politikai vihart váltott ki a bolíviai közéletben - jelentette a bolíviai hírügynökség. Maga Evo Morales elnök is hangot adott a gyanújának, hogy az ügyet a feledésig fogják jegelni Santa Cruzban, ahol a baloldali kormány legerősebb ellenfelei vannak hatalmon.

A bíróság sötét arca

Meglepett a bíróság döntése arról, hogy kinek kell elbírálnia a terroristák és szeparatisták ügyét - jelentette ki az elnök, aki szerint a Santa Cruz-i bíróság az utóbbi időben "a sötét arcát mutatta". Álvaro García Linera alelnök szerint a Santa Cruz-i igazságszolgáltatási rendszer "a legrosszabbak egyike az országban... a tisztségviselők egy része manipulálja az igazságot bizonyos személyek érdekében".

Evo Morales
Evo Morales

Példaként azt az esetet hozta fel, hogy szabadlábra helyeztek két férfit, akinél távcsővel felszerelt fegyver volt, és szerinte "egy bűnözői körhöz tartoztak, amely támadta és továbbra is támadja az állami vezetőket, az elnököt, az államot és annak integritását". García Linera a kelet-bolíviai szeparatista mozgalomra és a baloldali átalakulás ellenzékére utalt ezzel.

A Rózsa Flores-ügyben szereplő, terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án, kommandósakcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették, őket azóta is a La Paz-i San Pedro börtönben tartják fogva.

Szigorítják az ellenőrzést

A bolíviai kormány bejelentette hétfőn, hogy többféle módon is megszigorítják az országba belépő személyek ellenőrzését abból a célból, hogy megakadályozzák külföldi bűnözők, terroristák bejutását. Az egyik ilyen új módszer az lesz, hogy az útlevelek olvasását és ellenőrzését gépesítik - közölték.