Tekla
5 °C
19 °C

Kijárási tilalmat akarnak bevezetni egy amerikai városban

2009.08.19. 10:47 Módosítva: 2009.08.19. 10:54
A New Jersey állambeli Patersonban éjszakai kijárási tilalmat akarnak bevezetni a hatóságok, mivel a nyáron bandaháború tört ki. Az elmúlt két hónapban legalább harminc utcai lövöldözés tört ki, és hat embert lőttek le.

Patersonban, New Jersey állam egyik északi városában a hatóságok éjszakai kijárási tilalom bevezetését tervezik, amely nemcsak a gyerekekre, hanem minden korcsoportra vonatkozna. A város polgármestere az intézkedést azzal indokolta, hogy a város lakói félelemben élnek a nyáron kezdődött lövöldözések miatt.

Legutóbb egy 29 éves férfit lőttek le autójában. Ő volt a legutóbbi áldozata a rivalizáló bandák közötti háborúnak. New Jersey harmadik legnagyobb városában, a 147 ezres Paterseonban idén nyáron harminc lövöldözés tört ki és hat embert lőttek le.

A kijárási tilalmat a tervek szerint éjfél és reggel hét óra között vezetik be. Aki megszegi, az 2 ezer dollár pénzbüntetést és 90 nap elzárást kaphat. Ha a város szeptember 1-jén elfogadja a határozatot, még közmeghallgatást és egy második szavazást is kell tartani, hogy hatályba léphessen az intézkedés.

A terv számos jogi aggályt vet fel. A törvények szerint felnőttekre is vonatkozó kijárási tilalmat csak katasztrófák, háború vagy katonai műveletek esetén lehet elrendelni. Az Amerikai Polgárjogi Unió máris tiltakozik a tervezett korlátozás ellen.