Márk
13 °C
28 °C

Bolti lopás miatt bukott le egy háborús bűnös

2009.08.20. 12:34
Milan Spanovic már a brit tartózkodási engedélyt is megkapta, egy piti bűncselekmény lett a veszte. Három év után kiadták Horvátországnak.

Nagy-Britannia kiadott Horvátországnak egy szerb férfit, Milan Spanovicot, akit egy horvát bíróság háborús bűnökért 1993-ban távollétében 20 évi börtönbüntetésre ítélt - jelentette a horvát állami televízió.

A 46 éves Spanovic brit rendőrök kíséretében szerda este érkezett meg Zágrábba, majd a közép-horvátországi Sisak város börtönébe vitték. A horvát igazságügyi minisztérium egyelőre nem erősítette meg a kiadatás tényét.

A horvátországi szerb férfi az 1993-as ítélet szerint a horvátországi háború idején egy szerb félkatonai osztag tagja volt, és részt vett egy horvátországi falu feldúlásában és kirablásában. A negyvenfős osztag 1991 augusztusában hajtott végre rajtaütést a Maja nevű településen, amelyet házról házra járva kifosztottak, boltját, közösségi klubját és katolikus templomát felégették, több lakóját megkínozták.

Spanovic 1998-ban utazott be Nagy-Britanniába, majd ott 2004-ben tartózkodási engedélyt kapott. Családjával együtt, feltűnés nélkül élt Londonban, mígnem 2006-ban lebukott egy áruházi lopás miatt. Horvátország akkor kérte kiadatását. Az elítéltnek lehetősége van arra, hogy új eljárást kérjen maga ellen.