Máté, Mirella
7 °C
17 °C

EU: Jó és tisztességes volt az afgán választás

2009.08.22. 12:56
Hamid Karzai elnök és Abdullah Abdullah volt külügyminiszter egyaránt azt állítja, hogy az élen áll az afganisztáni elnöki székért folyó küzdelemben.
Hamid Karzai
Hamid Karzai

A csütörtöki afganisztáni elnökválasztás "általánosságban jó és tisztességes" volt, de még nem teljesen szabad. Az ország egyes részein nem volt az, aminek oka az erőszakcselekményekben és a szavazók megfélemlítésében keresendő, jelentette ki szombaton az Európai Unió választási megfigyelőinek vezetője.

"Szabadnak nem nevezhető az ország egyes részein a terror miatt. Az, amit megfigyelőink ellenőrizni tudtak, az jó volt és tisztességes. Mondhatjuk, hogy ez győzelem az afgán nép számára" - szögezte le Philippe Morillon kabuli sajtóértekezletén, hozzátéve, hogy még túl korai értékelni az elnök- és tartományi választásokat.

A csütörtöki választás szavazatainak összeszámlálását péntekre befejezték. Becslések szerint a 15 millió szavazásra jogosult 40-50 százaléka adta le voksát. Ez jóval alacsonyabb a 2004-es elnökválasztás 70 százalékos arányánál. A végleges számokra néhány napot még várni kell.

Hamid Karzai elnök, és legfőbb riválisa, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter saját választási megfigyelőkre hivatkozva egyaránt azt állítja, hogy az élen áll.

Az EU megfigyelőinek közleménye szerint a választási részvétel "jelentősen magasabb volt az ország északi, és különösen alacsony a déli részén". "A szavazás napját beárnyékolta több erőszakos cselekmény - köztük rakétatámadások és robbantások -, amelyek szavazóhelyiségek és kormányzati létesítmények ellen irányultak szerte az országban".

Abdullah Abdullah
Abdullah Abdullah

A táliboknak a szavazás bojkottjára szóló felhívását "nyomatékosította a megnövekedett számú támadás, amelyekben polgári személyek sebesültek vagy haltak meg. Az elrettentés ellenére az afgán állampolgárok elmentek szavazni. Maga a tény, hogy a választás megtörtént, jelentős eredmény" - olvasható a közleményben.