György
14 °C
24 °C

Hatvannégy halott a szibériai erőműbalesetben

2009.08.22. 09:18 Módosítva: 2009-08-22 11:05:49
Hétfőn még csak nyolc halottról volt szó, a mai hírek szerint számuk már hatvannégyre nőtt.

Hatvannégyre emelkedett a szibériai Szajan-Susenszki Vízi Erőműben történt katasztrófa halálos áldozatainak száma, tizenegy ember sorsa továbbra is ismeretlen - közölte szombat reggel Szergej Sojgu, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere.

Oroszország legnagyobb vízi erőművében hétfőn történt robbanás, amely romba döntötte a géptermet. Az igazságügyi szervek hivatalos közlése szerint egy transzformátor robbant fel, a robbanás ütött lyukat a falon és a mennyezeten az egyik gépteremben, ahol becslések szerint 60 ember tartózkodott. Az erőmű tíz turbinája közül kettő megsemmisült, egy harmadikban súlyos károk keletkeztek, évekig tarthat a helyreállítás.

Több mint kétezer embert mozgósítottak a mentésre, miközben egyre kevesebb az esély arra, hogy túlélőt találnak.

A környékbeli falvak lakossága körében pánik tört ki, és magaslatokra menekültek az emberek, de a rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a településeket nem fenyegette veszély.

Közben az áldozatok családjai civil szervezet megalakításába kezdtek, és a Hakaszföld kormányzójával, Viktor Ziminnel tartott találkozón bejelentették: a RuszGidrótól minden áldozatért ötmillió rubel kompenzációt követelnek. Követelik továbbá, hogy az elhunytak gyermekeinek garantálják a jogot az ingyenes egyetemi képzéshez.