Jusztina
10 °C
27 °C

A fél USA-t beoltják új influenza ellen

2009.08.23. 19:44
Az amerikai kormány példa nélküli oltási kampányba kezd az ősszel, néhány hónap alatt a fél országot beoltanák az új influenza ellen - írta a vasárnapi The Washington Post. Bár az Egyesült Államokban az évek során a népesség több mint fele megkapta például a himlő és gyerekparalízis elleni oltást, ilyen rövid idő alatt ennyi embert még nem oltottak be.

A tudósok versenyt futnak az idővel, hogy teszteljék a vakcinát, mennyire biztonságos és hatékony, az oltóanyag gyártása pedig már késésben van. Október közepéig, amikor az előrejelzések szerint tetőzni fog az új fertőzési hullám, csak a tervezett mennyiség egyharmadát tudják előállítani.

Emellett sok még a nyitott kérdés: például hány injekciót kell beadni egy embernek, mekkora legyen az alkalmazandó dózis, és miképpen lehet elkerülni azt, hogy aggodalmat keltsenek a közvéleményben, miközben a hagyományos influenzajárvánnyal is harcolni kell.

Az egészségügy-minisztérium a hatalmas oltási akció előkészületeként 2800 egészségügyi központban toboroz gyerekorvosokat, szülészeket, nővéreket, gyógyszerészeket, sőt, még fogorvosokat is az egyházak és egyéb csoportok önkénteseinek valóságos hadserege mellé. Ki kell dolgozniuk annak a stratégiáját, hogyan jutassák majd el az oltóanyagot mások mellett minden gyereknek, fiatalnak és terhes anyának a városokban, az elővárosokban és vidéken.

Howard Markel, a Michigani Egyetem orvostörténet-professzora szerint ez lesz minden bizonnyal az emberi történelem legnagyobb oltási kampánya, amelynek az a célja, hogy megvédjék a lakosságot az új influenza második hullámától.

Előrejelzések szerint az őszi iskolakezdés után heteken belül meredeken emelkedni fog a fertőzések száma, a tavaszinál sokkal nagyobb vírusterjedésre lehet számítani. S bár a H1N1 vírustörzs látszólag nem veszélyesebb a hagyományos, szezonális influenzánál, valószínűleg jóval többen meg fognak fertőződni, mivel a lakosság többségének nincs védettsége.

A kampány sokakban az amerikai kormány rosszul sikerült 1976-os oltási hadjáratát idézi fel. Az akkori sertésinfluenza-járvány, amely ellen küzdöttek, elcsendesült, de 40 millióan kapták meg a vakcinát, amely állítólag több esetben a ritka Guillain-Barré szindrómás idegbénuláshoz vezetett. Az ASTHO országos egészségügyi szervezet becslése szerint az egész amerikai lakosság beoltásához szükséges vakcinamennyiség előállítása 5 milliárd, az egész oltási folyamat pedig 9 milliárd dollárba kerülhet.